“Književnici i politika u srpskoj kulturi”

VIDEO K9: U Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu danas je održana promocija knjige "Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014." autora profesora dr Zorana Avramovića.

0
784

Monografija “Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014.” predstavlja istraživanje koje se bavi političkom aktivnošću srpskih pisaca u protekla dva veka.

Politički angažman pisaca je nešto o čemu se kod nas puno govorilo, ali se vrlo malo pisalo. Piščev istraživački pristup je svež i provokativan, jer on angažman srpskih književnika sagledava iz više uglova sa svim vrlinama i manama. Istovremeno, on pokušava da prodre što dublje u razloge naših, često tragičnih podela, ideoloških, političkih, moralnih, pa i estetskih. Delo profesora Avramovića šalje poruku o večitosti borbe između književnosti i politike.

“Ovo je nešto što je vrlo važno za srpsku kulturu. Smatram da mi u Evropi nemamo kulturu koja uključuje u toj meri književnike u politički život, mislim da smo mi po tome jedinstveni. Gotovo da nemate značajnog pisca koji se nije uključivao u politički život svog vremena, bilo institucionalno, bilo publicistički, neki su bili funkcioneri partija, neki funkcioneri države, a neki su samo pisali javne tekstove”, rekao je dr Avramović.

Laza Kostić je naistaknutiji politički pisac u 19. veku, Miloš Crnjanski između dva rata, a Dobrica Ćosić posle drugog Svetskog rata, ističe autor.

“Mogu da vam kažem da se 19. i 20. vek u velikoj meri razlikuju po tome što je 19. vek kada je reč o angažovanju pisaca bio u znaku srpskog oslobođenja i ujedinjenja, a u 20. veku nastupaju veliki problemi u smislu što se oni politički, ideološki i društveno dele”, naveo je autor knjige.

Pre Novog Sada, knjiga “Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014.” je predstavljena u Beogradu, a promociji su, osim ostalih značajnih zvanica, prisustvovali Patrijarh Irinej i ministar kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.