Knjiga – drugo ime za znanje

VIDEO K9: Biblioteke i čitaonice su nekada bile svojevrsni hramovi prosvete, rekao je direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić gostujući u našem Otvorenom ekranu povodom obeležavanja 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice novosadske, čiju tradiciju baštini ustanova na čijem je čelu.

6

Početak XIX veka na ovim prostorima obeležen je nekom vrstom nacionalnog buđenja, a u razvijenijim delovima Evrope štampanjem novina, časopisa i knjiga na srpskom jeziku, podsetio je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Bilo je to vreme niske opšte pismenosti zbog čega se, kako je tada zabeleženo, “naročito napredna i učeća omladina radovala pojavljivanju nekih organizacija, u ovom slučaju čitaonica, koje su doživljavali kao svojevrsne hramove prosvete”.

Taj čitaonički pokret, kako je naveo, kod nas je stigao sa severozapada, putevima napredne omladine koja je studirala u zemljama tih krajeva Evrope. U Novom Sadu je Srpska čitaonica osnovana pre ravno 175 godina

Gradska biblioteka juče je Svečanom akademijom na Trgu republike obeležila jubilarnu godinu od osnivanja Srpske čitaonice novosadske iz koje je izrasla i, ujedno, 65 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja ove biblioteke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.