Kniževno veče Jovice Aćina u Zrenjaninu

VIDEO K9: U mesnoj zajednici “Veljko Vlahović” u Zrenjaninu, u petak, 15. novembra, u organizaciji Udruženja “Bagljaškult” organizovano je književno veče posvećeno stvaralaštvu Jovice Aćina, književnika, esejiste, prevodioca i književnog kritičara.

108

Književno veče Jovice Aćina, na kom su predstavljeni njegovi romani “Srodnici” i “Pilot tramvaja” i na kom je bilo reči o njegovom bogatom književnom stvaralaštvu predstavlja jednu od poslednjih aktivnosti u ovoj sezoni Udruženja “Bagljaškult” koje već godinama organizuje brojne kulturno-umetničke programe.

Ideja je da se stanovncima Bagljaša pruže kvalitetni program koji afirmišu savremenu estetičku problematiku i uspostavljaju pravi dijalog sa sredinom u kojoj se odvijaju.

O stvaralaštvu Jovice Aćina govorili su Zoran Slavić, književnik i književni kritičar i dr Mileta Aćimović Ivkov, takođe književnik i književni kritičar, koji je rekao da za Jovicu Aćina u njegovoj rodnoj varoši treba reći da je on jedna od najistaknutijih ličnosti naše književne misli I književnog stvaralaštva.

Jovica Aćin autor je 15ak pripovedaka, kao i romana “Srodnici” i “Pilot Tramvaja”. Dobitnik je i brojnih nagrada među kojima su nagrada “Dušan Vasiljev” za celokupno književno delo i za izuzetan doprinos modernoj srpskoj poeziji, nagrada “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet, nagrada “Politike” povodom stogodišnjice lista, za najbolju kratku priču i mnoge druge.

Najnovija i najznačajnija nagrada tokom njegovom rada je Njegoševa nagrada koja mu je uručenja 13. novembra na Cetinju za roman “Srodnici”. Žiri je svoju odluku da Aćin bude nosilac nagrade obrazložio sledećim rečima: “Srodnike je moguće gledati i kao svojevrsnu krunu dosadašnjeg Aćinovog književnog opusa, koji je u svim svojim razgranatim vidovima (pripovedačkom, esejističkom, romansijerskom, prevodilačkom, uredničkom) delo jedne čudesne i potpune posvećenosti i predanosti književnosti kao životnom izboru”.

Inače, ovo je prvi put u novijoj istoriji, od raspada zajedničke države, da je nagradu dobio pisac iz Srbije. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.