“Klub 100” na Memorijalu Milana Bate Kolarskog

VIDEO K9: U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine obeležena je 21 godina postojanja i rada "Kluba 100" dobrovoljnih davalaca krvi, kao i akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Memorijal Milana Bate Kolarskog".

0
339

Memorijal Milana Bate Kolarskog obeležen je u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine organizovanom akcijom davanja krvi i podsećanjem na članove Kluba 100 koji više nisu među njima.

Klub 100 okuplja Novosađanke koje su 50 i Novosađane koji su su 100 i više puta dali krv.

“Imamo 149 članova i sedam pomažućih. Broj članova se polako povećava jer 100 puta dati krv ne može neko sa 30 ili 35 godina, znači uglavnom su to ljudi koji imaju preko 60 ili 70 godina”, rekla je Magdalena Seleši, članica kluba.

Izvorni klub 100 postoji više od dvadeset godina, a njegov inicijator i prvi predsednik bio je Milan Bata Kolarski. Magdalena Seleši spada u jednu od dve žene iz ovog kluba koje su dale krv preko 100 puta.

“Ja sam 105 puta dala krv, jedna sam od dve Novosađanke koje smo preko 100 puta dale krv, tu je i Svetlana Bakić, uglavnom to uspevaju muškarci, žene ređe daju, posao trudnoća mala deca pa se na to i zaboravi i ne brine se toliko o davanju krvi. Ja uvek kažem, bolje da ja dam krv nego da meni treba, krv je za sada ne zamenljiva, pomoć drugima”, istakla je Seleši.

Klub 100 je jedinstven u Srbiji, jer predstavlja prvo registrovano udruženje građana višestrukih davalaca krvi. Prema rečima ovih nesebičnih sugrađana, jedini cilj koji ih spaja jeste da, dokle god mogu, pomažu povređenim i bolesnima da ozdrave.

“Ovo je tradicionalno okupljanje u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine članova kluba 100. To su oni davaoci koji su dali krv preko sto puta. Tradicionalno se okupljamo već preko deset godina u ovom periodu”, rekla je Sonja Bogdanović iz Zavods za transfuziju krvi Vojvodine.

Koliko su naši građani humani, pokazuje i podatak da trenutno u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine ima dovoljno zaliha svih krvnih grupa, što može biti podstrek da budemo još humaniji.

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine svakodnevno omogućava građanima da dobrovoljno daju krv, u prostorijama Zavoda ili nekoj od njihovih mobilnih ekipa koje su stalno na terenu širom Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.