Ključ u prave ruke

VIDEO K9: Rodna kuća bana Josipa Jelačića nakon 75 godina vraćena je u posed Hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Povodom ovoga, predsednica Hrvatske nacionale zajednice danas je svečano uručila ključeve kuće upravniku Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića".

26

Rodna kuća Josipa bana Jelačića, koja se nalazi u Petrovaradinu u ulici Vladimira Nazora broj 3, nakon 75 godina vraćena je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Od prve inicijative za realizaciju ovog projekta prošlo je 17 godina, a Vlada Srbije je pre dve godine izdvojila 600 hiljada evra za njegovu realizaciju.

Nakon potpisivanja ugovora o upravljanju otkupljenog dela kuće, predsednica Hrvatske nacionalne zajednice, Jasna Vojnić, simbolično je predala ključ od kuće Goranu Kauriću, upravniku Fondacije “Spomen dom bana Josipa Jelačića”.

Prema nacrtu projekta, plan je da se u rodnoj kući Bana Jelačića napravi Memorijalni centar, muzejski deo, kancelarija Hrvatske nacionalne zajednice, a jedan deo kuće je predviđen i za održavanje raznih manifestacija.

Zvanično otvaranje kuće planirano je za 16. oktobar, na dan kada je rođen ban Josip Jelačić 1801. godine i koji Hrvatska nacionalna zajednica slavi kao jedan od četiri nacionalna praznika svoje zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.