Klimatske i promene u privredi

VIDEO K9: U novi Zakon o klimatskim promenama ugrađene su sve obaveze koje je Srbija preuzela na sebe potpisivanjem, Pariskog sporazuma, a njegova primena uticeće itekako na privredu naše zemlje. Ovo se, između ostalog, čulo na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o klimatskim promenama održanoj u petak u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

422

Donošenje Zakona o klimatskim promenama u Srbiji neophodno je iz više razloga, istakao je tokom javne rasprave Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

“Dakle, ovde je reč o uspostavljanju sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, a kao ključni preduslov za održivo planiranje i smanjenje misije ovih gasova i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove”, naveo je Trivan.

Osim toga, ovaj zakon predstavlja i ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, odnosno, Pariskom sporazumu i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Što se tiče njegovih ciljave, za privredu je najvažniji započinjanje procesa razvoja sektora uvažavajući očekivane klimatske promene, koje u velikoj meri utiču na konkurentnost i opstanak na tržištu.

“Nisam siguran da imamo neku preveliku privredu, istorijski razlozi sada ne treba da budu spominjani, pogašeno, rasprodato i sve ostalo, što se mene tiče, skandalozno, ali to na neki način olakšava sad situaciju kod transformacije i prelaska na drugi sistem, te će nam biti manje subjekata da se bavimo time, nažalost. Važno je i ovde reći da privreda, koja jeste jedan od najvećih zagađivača, istovremeno i najviše investira u zaštitu životne sredine”, rekao je Trivan.

Diskusija i predlozi sa javnih rasprava uticaće na efektivnost sprovođrnja ovog zakona, veruju u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

“Nekako su klimatske promene itekako uticale na ujedinjenje čovečanstva i dovele do trenutka kada svi zajedno, na globalnom nivou, treba da rešimo probleme koji su nastali i, rekla bih, da jedna od ekoloških zapovesti glasi ‘ne očekuj od prirode više nego što si joj dao’. Sada je usledio taj trenutak i verujem da će zakon, kako jedna nit u načinu borbe za opstanak prirode i za doprinos zaštiti životne sredine itekako uticati, a držeći se krilatice da svi zajedno treba da činimo dobro prirodi”, kazala je rekla je Brankica Tabak, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Obaveze koje je Srbija preuzela na sebe prenete su u nacrt ovog zakona, podsetila je Tabak, a Pokrajinski sekretarijat će ispunjavati svoje obaveze u skladu sa svojim nadležnostima i budžetom kada zakon bude donešen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.