Klima (ne) zavisi od čoveka

VIDEO K9: Proleće u decembru i prvoj dekadi januara mnogima je odgovaralo, makar zbog toga što su im troškovi grejanja u tom periodu bili nešto niži. Prema mišljenju brojnih stručnjaka, uzrok natprosečno visokih temperatura u delu godine kada im vreme nije su globalne klimatske promene, a koliko je za njih kriv sam čovek, raspitali smo se u Centru za klimatološka i hidrološka istraživanja.

0
368

Svedoci smo da vremenske prilike u našoj zemlji do pre nekoliko dana nisu bile u skladu sa godišnjim dobom u kome se nalazimo, a dnevne temperature u decembru i januaru penjale su se i do 19 stepeni.

Odgovore smo potražili u Centru za klimatološka i hidrološka istraživanja na PMF-u.

“To je, pre svega, posledica, sa jedne strane klimata. Dakle, ako gledamo vremenske prilike tokom zime i tokom čitave godine, s obzirom da smo na prostoru kontinentalne klime, neki ekstremni periodi su normalni i oni se dešavaju u svim godišnjim dobima. Kad govorimo o zimskom periodu, to nije ssamo situacija vezana za hladne priode, da se javljaju ekstremno niske temperature, nego se u toku zime javlja i veoma visoka temperatura, kao što smo imali ovog decembra i početkom januara. Sad imamo opet period dosta hladnog vremena, ispod proseka i takve naizmenične talase imaćemo tokom čitave zime”, rekao je Stevan Savić, vanredni profesor na PMF-u.

Prema njegovim rečima, stabilizacija vremenskih prilika zavisi od pojave anticiklona, ali se to ne mora dešavati svake godine.

“Tako u slučaju dolaska sibirskog anticiklona tokom zime imamo periode dosta dug period hladnog vremena, a u letnjem periodu, ako dođe taj saharsk, afrički anticiklon, onda možemo da imamo duge vrele i sušne periode, kao prošle godine. To se baš ne dešava svake godine, a ono što kažu meteorolozi za ovu godinu, jeste da će ova zima biti iznad prosečno topla”, kazao je Savić.

Uticaj čoveka na klimatske promene je diskutabilan, jer, kako je rekao, postoje grupe  naučnika koje kažu da tu nema neke velike povezanosti, ali i onih koji zagovaraju takvu opciju.

Savić je zaključio da se na osnovu relevantnih podataka može zaključiti da taj antropogeni uticaj, bar što se tiče atmosfere, ipak nije dominantan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.