Klasična gitara sve popularnija

VIDEO K9: Klasična gitara kao instrument poslednjih 20 godina doživljava veliku ekspanziju u Vojvodini, pogotovo u Novom Sadu, kažu u Muzičkoj školi Isidor Bajić, gde su i osnovane četiri klase gitare sa isturenim odeljenjem u Futogu. O velikoj zainteresovanosti za sviranje klasične gitare svedoči činjenica da je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu osnovan ovaj odsek.

0
896

Kao predmet klasična gitara je u Muzičkoj školi Isidor Bajić je uvrštena još 1979. godine, da bi se njenom ekspanzijom sviranja i obrazovanjem novog nastavnog kadra čitava ideja širila, kaže profesor Raško Radović iz Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Radović kaže da je sve veći broj zainteresovanih učenika koji žele da uče klasičnu gitaru, kao i da nastave sa svojim obrazovanjem na višim nivoima sve do Akademije.

“Gitara kao instrument pokriva jako puno polja. Dakle klasična gitara, električna gitara, akustična gitara. Ovde konkretno pričamo o klasičnoj gitari kao instrumentu koji se uči u muzičkoj školi. Znači koristi se u klasičnoj muzici”, naveo je Radović.

Klasična gitara ima najlonske žice i širi vrat što sviraču pomaže kod sviranja prstima i uglavnom imaju topli zvuk.

Učenica MŠ Isidor bajić Zorka Almar u razgovoru za Kanal 9 kaže da joj je klasična gitara omiljeni instrument i da je, čim je prvi put probala da je svira, shvatila da je to pravi instrument za nju.

“Zapravo sam gitaru samo i upisala, nisam ni jedan drugi instrument želela. Ona mi je bila favorit. Baš volim da učim gitaru, mislim zabavno mi je i nekako lepo”, rekla je Almar.

U izboru da li svirati akustičnu, klasičnu ili električnu gitaru treba uzeti u obzir sve njihove mane i prednosti. Kada je reč konkretno o klasičnoj gitari, prednost je to što poseduje najlonske žice koje su jednostavnije za upotrebu i sviranje, a nije joj potrebno ni pojačalo, te se može svirati bilo kad i bilo gde.

Mana ove gitare je što je početnicima sa malim prstima teško da sviraju sve akorde, a razlog za njenu manju popularnost u prethodnim godinama ležala je u činjenici da se njeni zvuci ne uklapaju u sve muzičke stilove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.