Klaričanke i Klaričani iz Radojeva

VIDEO K9: U udruženju “Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva kod Srpske Crnje, okupljeni su i muškarci i žene, a bave se izradom starinskih kolača, predmeta od reciklanih materijala, vezom, a okrenuti su i sportu i folkloru.

185

Žene na selu bave se poslovima oko domaćinstva i porodice. Neretko je celo domaćinstvo na njihovim plećima, ali i pored ovih teških poslova one nađu vremena da se okrenu i ponekom hobiju, pa tako mnoge prave kolače, izrađuju suvenire i nošnje, bave se dekupažom i slično.

Udruženja najčešće okupljaju žene. Međutim, u udruženju “Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva okupljeni su i muškarci i žene. Radojevo, ranije Srpska Klarija, je malo selo u Opštini Nova Crnja u Srednjobanatskom upravnom okrugu na samoj srpsko-rumunskoj granici. Broj stanovnika je oko 1000 i u pitanju su stara domaćinstva.

Mladi su većinom napustili selo i otišli u grad gde osnivaju zavičajne klubove, a oni koji su ostali trude se da održe tradiciju pa se tako novoosnovano udruženje bavi izradom starinskih kolača, vezom, izradom predmeta od reciklanih materijala, a okrenuti su i sportu i folkloru.

Svi smo u nekom trećem dobu i svi bi malo da se družimo, da nam bude malo lep ovaj život, i eto onda smo se odlučili da osnujemo udruženje u kojem su i muževi i mi i onda nam je to tako malo lepše i bolje. Bavimo se, ovako, eto, izradom starinskih kolača, vezovima, stvarima od reciklaže, to je karton, novina, i tako svašta nešto pravimo, a još se bavimo sportom, bavimo se pikadom i kuglanom.

Iako je udruženje Klaričanki i Klaričana novo udruženje već su posetili neke manifestacije, a kako kažu posetiće svaku na koju budu pozvani i promovisaće svoj rad i svoje selo koje je poznato po svom posebnom radojevačkom jeziku s obzirom da su selo formirali doseljenici sa raznih strana koji su sa sobom donosili i svoje navike, običaje, ali i posebne nazive za bića, stvari i pojave, koje su preuzimali od svojih tamošnjih komšija Rumuna, Nemaca, Bugara.

Svoju osobenost klaričanke i klaričani promovisaće u drugim mestima, ali i na svojoj slavi Ognjenoj Mariji. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.