Kitarović: Srbija nije izuzetak

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Varaždinu da sve države koje žele da budu članice EU moraju da ispune kriterijume, te da ne vidi zbog čega to ne bi mogla i Srbija.

446

Kitarović je komentarisala blokadu poglavlja 26 na evropskom putu Srbije, rekavši da ako neka država želi da bude članica EU mora da prođe isto što su prošle i druge zemlje članice.

“Hrvatska je morala da ispuni sve kriterijume, imali smo puno poteškoća, bilo je i blokada koje smo smatrali nepravednim, no u ovom slučaju je reč o kriterijumima koji je lako ispuniti. Ne vidim zbog čega Srbija to ne bi mogla ispuniti”, rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica je kazala da je deklaracija, koju je proletos potpisala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, bila “ispružena ruka” da će Hrvatska Srbiji biti partner pri ulasku EU.

“Ta deklaracija podrazumeva i to da će se Srbija pobrinuti za hrvatsku manjinu, ali i ispuniti taj kriterijum”, rekla je Grabar Kitarović, preneli su hrvatski mediji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić napustio je sinoć demonstrativno Brisel nakon što EU nije uspela da ubedi pojedine države članice da daju saglasnost za otvaranje tri poglavlja na putu priključenja Srbije EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.