Kišobran za sve

VIDEO K9: Na Svetski dan osoba sa autizmom počeli su i Dani autizma u Novom Sadu pod nazivom "Kišobran za sve". I ovog aprila u gradu će biti organizovane brojne akcije, kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe naših sugrađana sa autizmom.

0
31

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“ tradicionalno već 15 godina obeležava 2. april Svetski dan osoba sa autizmom, a cilj raznih akcija koje sprovode tokom celog meseca meseca je da u što većoj meri senzibilšu i informišu javnost o specifičnostia i kvalitetu života ovih osoba, kao i oblicima podrške koja škola pruža ovim osobama i njihovim porodicama.

Škola „Dr Milan Petrović“ trenutno pruža podršku za oko stotinjak osoba sa autizmom, od ranog uzrasta do odraslog doba, pre svega stručnu podršku u sistemu obrazovanja, podršku u sistemu socijalne zaštite kao i u zdravstvenom sistemu.

Pandemija korona virusa negativno je uticala i na život osoba sa autizmom i njihovih porodica, kaže koordinatorka Dnevnog boravka u školi „Dr Milan Petrović“ Daniela Tamaš, a najteži deo bio je na početku, kada je zbog mera zaštite škola morala da obustavi svoj rad, pa je podrška korisnicima bila uskraćena.

Prateći potrebe korisnika, programi podrške se vremenom razvijaju, kaže Tamaš, te se u poslednjih 20 godina mnogo toga promenilo nabolje u sistemu, u društvu i u svesti građana. A ono što društvo može da učini, zaključila je ona, jeste da u što većoj meri toleriše različitosti, podstiče razvijanje pozitivnih stavova i stvara uslove da se osobe sa autizmom, kao i deca sa smetanjama u razvoju i osobe sa invaliditetom što lakše, brže i efikasnije uključe u sve društvene tokove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.