Kinezi grade pešačko-biciklistički most

VIDEO K9: U Novom Sadu je u subotu potpisan memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava, između kineseke kompanije Šandong i ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

0
31

Memorandum o razumevanju na realizaciji projekta mosta sa pristupnim saobraćajnim površinama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franc Jozef u Novom Sadu, potpisali su 25. novembra ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Goran Vesić i predstavnik kompanije “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Ltd” Džuang Jong. 

Tom prilikom je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio da je projekat izgradnje pešačko – biciklističkog mosta preko Dunava započet 2022. godine kada je zaključen ugovor sa projektantskom kućom o projektovanju do nivoa Idejnog projekta u vrednosti od oko 52 miliona dinara.

On je dodao da Novi Sad ne dobija samo most, već i atrakciju u podnožju Petrovaradinske tvrđave i povezanost sa međunarodnim biciklističkim koridorom Euro Velo 6.

Projekat izgradnje novog mosta podrazumeva sanaciju i uređenje nekadašnjeg železničkog tunela sa izgradnjom nove grane tunela iz kog će panoranskim liftom biti omogućen izlaz na Tvrđavu, a bačka i sremska strana grada biće spojene, ne samo ovim mostom, već i izgradnjom mosta u okviru Fruškogorskog koridora, kao i izgradnjom mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Vrednost ovog projekta na osnovu izrađenog Idejnog projekta iznosi oko 40 miliona evra. Realizaciji projekta priključilo se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a most će u narednim godinama finansirati grad i Pokrajina u visini od po 50%. Predstavnik „Šandonga“ naveo je da će ta kompanija profesionalno, ozbiljno i odgovorno pristupiti izgradnji pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, kao što je i svim dosadašnjim projektima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.