Kina i politika: Čistka pred Kongres Komunističke partije – nekoliko državnih službenika osuđeno na smrt

Nekoliko visokih državnih zvaničnika u Kini osuđeno je na smrtnu kaznu koja će im biti zamenjena za doživotni zatvor po optužbama za korupciju.

0
52

Kako prenosi BBC News na srspkom, kritičari režima smatraju da se na ovaj način Si Đinping obračunava sa protivnicima uoči Kongresa Komunističke partije u oktobru na kojoj se očekuje da treći put bude izabran za lidera, a mnogi ga, zbog značaja i uticaja, porede sa Mao Cedungom.

Privremeni narodni sud grada Čangčun, u provinciji Đilin, osudio je u petak bivšeg zamenika ministra javne bezbednosti Sun Lijuna na smrtnu kaznu uslovno zbog optužbi za mito i druga teška krivična dela.

Prethodno je na istu kaznu osuđen i bivši kineski ministar pravde Fu Džanghu.

Obojici će smrtna kazna će za dve godine biti zamenjena doživotnom robijom.

U prethodnih nedelju dana, kineski sudovi bukvalno štancuju oštre kazne za visoke zvaničnike u sklopu kampanje protiv korupcije koja se poklopa sa predstojećim Kongresom Komunističke partije.

Prethodnih godina, ukupno je više od milion zvaničnika na različitim nivoima već kažnjeno zbog korupcije, a kritičari vlasti tvrde da se Si Đinping na ovaj način obračunava sa političkim protivnicima.

Od dolaska na vlast pre devet godina, Si Đinping je objavio rat korupciji unutar Komunističke partije i obećao da će je iskoreniti na svim nivoima.

Odgovaraće svi, od „tigrova” do „muva”, poručio je.

Uoči partijskog kongresa, koji će početi sredinom oktobra i koji se održava jednom u pet godina, kineski predsednik je pojačao antikorupcijsku kampanju.

A pošto su kineski sudovi u potpunosti odgovorni i podložni volji Komunističke partije, osuđujuće presude se izriču sa skoro stopostotnom izvesnošću.

U presudi Sun Lijunu se navodi da je „naneo ozbiljnu štetu jedinstvu stranke” i da će kaznu odslužiti bez mogućnosti da bude prevremeno pušten na slobodu.

Tužioci su mu na teret stavili 91 milion dolara mita koje je dao i primio, manipulacije na berzi, pa čak i nezakonito posedovanje dva vatrena oružja.

U Ministarstvu javne bezbednosti, gde je Sun Lijun služio do 2020. godine, još u januaru je održan sastanak čiji su se učesnici zavetovali da će iskoreniti „pogubni” uticaj njegove „političke klike”.

On je do kraja života lišen političkih prava, a lična imovina podleže oduzimanju, navodi se u presudi.

„Sun Lijun je uzimao veliki mito kako bi unapredio položaj mnogih”, navedeno je.

Ranije u četvrtak, sud je osudio bivšeg kineskog ministra pravosuđa, 67-godišnjeg Fu Dženghua na smrt, ali će i njemu kazna za dve godine biti preinačena u doživotnu robiju.

Bivši kineski ministar pravde, koji je predvodio nekoliko kampanja za borbu protiv korupcije, sada je osuđen za primanje mita, ali je optužen i za pripadnost grupi zaverenika.

U optužnici se navodi da je on primao mito poslednjih 17 godina dok je bio na visokim pozicijama u policiji u Pekingu i širom zemlje.

On je priznao krivicu u julu.

Dan ranije na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena su trojica visokih državnih službenika – bivši šefovi policije megagradova Šangaja i Čongkinga, kao i provincije Šansi.

Sva trojica su, poput Fu Dženghua, bili formalno uhapšeni zbog primanja mita, ali su istovremeno optuženi za nelojalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu i pripadnost „kliki” koju je predvodio bivši zamenik ministra javne bezbednosti Sun Lijun.

Prema optužbama, Fu Dženghu je uzeo 16,5 miliona dolara mita od 2005. godine.

Fu je bio je ministar pravde Kine od 2018. do 2020. godine, nakon karijere u kojoj je napredovao od policajca do zamenika ministra u Ministarstvu javne bezbednosti.

Vodio je nekoliko istraga visokog profila o korumpiranim političarima, među kojima i onu koja je dovela do hapšenja Žua Jongkanga, jednog od najmoćnijih zvaničnika poslednjih godina koji je osuđen za mito.

Ali u oktobru prošle godine, interni nadzornik stranke objavio je je Fu pod istragom zbog „ozbiljnog kršenja discipline i zakona”.

On je razrešen javne funkcije, a zatim je u martu ove godine isključen iz Komunističke partije.

Uhapšen je mesec dana kasnije pod optužbom za korupciju, kao i za zlopotrebu položaja.

Optužen je i da je krio dokaze u krivičnom predmetu koji je uključivao njegovog mlađeg brata.

Funkcija ministra pravde je nominalno visoka funkcija, ali manje uticajna od onih koje je obavljao do 2016. godine – tada je bio šef policije u Pekingu, a potom i zamenik šefa Centralne komisije stranke za političko-pravna pitanja.

Fu je potom postao zamenik ministra javne bezbednosti, a 2018. godine ministar pravde.

U maju 2020. razrešen je funkcije ministra i imenovan u Narodnu političku konsultativnu skupštinu – telo bez stvarnih ovlašćenja, u koje se funkcioneri obično raspoređuju pre penzionisanja.

(BBC News na srpskom)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.