KCV: Uskoro magnetna rezonanca za pregled dece

VIDEO K9: Tokom ovog meseca trebalo bi da se zaokruži finansijska konstrukcija za nabavku magnetne rezonance (MR) za Dečju bolnicu u Novom Sadu, prvog ovakvog dijagnostičkog aparata namenjenog za decu u Vojvodini.

0
1473

U okviru akcije Magnet za ljubav, kompanije i brojni humani građani donirali su novac za nabavku magnetne rezonance za Dečju bolnicu. Akciju vode Dečja bolnica i Pokrajinska vlada.

Magnetna rezonanca trenutno ne postoji u Dečjojoj bolnici, a preglede magnetnom rezonancom za pacijente Dečje bolnice uslužno obavljaju Klinički centar Vojvodina i Institut za radiologiju u Sremskoj Kamenici.

Iako, kako kažu Dečjoj bolnici, te dve zdravstvene institucije primaju male pacijente i preko reda, pregled jednog deteta traje prosečno koliko i pregled i pet odraslih pacijenata, što je dovoljan pokazatelj koliko je Dečjoj bolnici neophodan MR aparat. Za preglede na magnetnoj rezonanci, ukoliko nisu hitni slučajevi, čeka se i do 18 meseci.

“Jedan deo opreme će obezbediti Pokrajinska vlada ovog meseca. Ja očekujem da do kraja januara imamo obezbeđena sredstva i da onda fondacija obezbedi magnetnu rezonancu, a uprava Dečje bolnice prateću opremu. Ako sve bude kako treba, mi ćemo već u rano proleće, pre početka leta imati instaliran taj sistem i to će biti zapravo prvi put u Vojvodini da će se deca svih uzrasta pregledati najsavremenijim dijagnostičkim aparatima”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović ističe da više od hiljadu mališana u Vojvodini koristi preglede magnetnom rezonancom godišnje, a taj broj je i veći jer se deo malih pacijenata na dijagnostiku prijavljuje u Institut za majku i dete i Dečju bolnicu u Tiršovoj u Beogradu.

Podsetimo, akcija „Magnet za ljubav“ pokrenuta je novembra 2015. godine sa namerom da se obezbede MR i prateća oprema za Institut za zadravstvenu zaštitu dece Vojvodine, ali još nije obezbeđeno dovoljno sredstava.

Dečja bolnica je u akciji za ovu namenu prikupila oko 150.000 evra, a očekuje se da Pokrajinska vlada i najveća preduzeća u Vojvodini obezbede još dodatnih 700.000 evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.