KCV: Ugradnja implanta po meri

VIDEO K9: Svadoci smo svakodnevnih napredaka kada je u pitanju nauka, međutim spoj mogućnosti PMF-a i znanja i veština naših lekara daje konkretne rezultate. Nedavno je projekat izrade individualnih titanijuumskih implanata u cilju rekonstrukcije deformiteta koštanog skeleta glave i vrata dokazan i u praksi Kliničkog centra Vojvodine. Kako navode lekari, rezultati su fantastični, a operacija je trajala svega 3 sata, daleko kraće nego inače.

0
1207

Klinički centar Vojvodine nedavno je započeo projekat rekonstrukcije deformiteta koštanog skeleta glave i vrata, u saradnji sa Prirodno matematičkim fakultetom.

Kako je objašnjeno danas u Kliničkom centru, pomoću 3D štampača se napravi rekonstrukcija na 3D modelima, zatim se napravi titanijumski implant koji se kasnije ubaci u telo pacijenta, što je po prvi put uspešno učinjeno i u Kliničkom centru Vojvodine. Operacija je daleko brža, efikasnija i manje su mogućnosti komplikacija.

“Vrlo često je ona i estetski vrlo zahtevna. Da bi doveli to, da kažem, u što veću perfekciju, da bi pacijenti bili estetski i funkcionalno zadovoljni, potrebna je rekonstrukcija na 3D modelu koji se izrađuju na PMF-u, oni imaju štampač koji sve to odradi. Na osnovu toga se može dalje planirati rekonstrukcija, praktično na modelu. Oni su nama, na osnovu snimaka koje smo im poslali, napravili 3D rekonstrukciju i dela koji treba da se odstrani i dela koji treba ponovo da se nadometne”, precizirao je prof. dr Aleksandar Kiralj, upravnik Maksilofacijalne klinike KCV.

Ovakav vid rekonstrukcije je specifičan jer se pravi implant za svaku osobu kojoj je to potrebno pojedinačno. Prvobitno je namenjeno za urođene ili stečene deformitete, zatim za saniranje posledica povreda, udesa, bolesti i slično.

“Inače, materijal kao materijal, titanijum je nešto što se koristi u medicini i za proteze kuka, implanti stomatološki, razne pločice za osteosintezu, tu nema ništa sporno. Jedino što je ovo individualni implant, znači za određenog pacijenta može da se koristi i za određen deo koji je predviđen da se zameni”, rekao je prof. dr Kiralj.

On je istakao da se nada daljoj dobroj saradnji sa PMF-om, u cilju što uspešnijih operacija i kako bi imali mogućnost na brži i lakši način napraviti implante potrebne pacijentima.

“Radi se o tome da smo napravili individualan titanijumski implant za rekonstrukciju jednog celog koštanog dela na licu koji je morao da bude odstanjen zbog jedne benigne tumorozne promene koja je pretila da apsolutno ugrozi kvalitetu života jednog mladog čoveka”, naveo je prof. dr Kiralj.

U Kliničkom centru Vojvodine ističu da za sada nije poznato na koji način će biti finansirana ova usluga, odnosno da li će Republički fond za zdravstveno osiguranje učestvovati u plaćanju, a kako su precizirali, ukoliko RFZO odbije učešće, moguće je da će pacijenti delimično ili u potpunosti snositi troškove operacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.