KCV: Savremeni načini operacije mozga

VIDEO K9: Umeće i dobra saradnja svih sektora Kliničkog centra Vojvodine su doveli do napretka u medicini. Naime, već dve godine uspešno lekari Kliničkog centra Vojvodine uspešno operišu pacijente koji imaju tumor mozga na nepristupačnim mestima pod anestezijom, ali pri potpunoj svesti. Ovo je samo jedna od brojnih novina koje su uvedene u radu, a tim povodom danas je u ovoj zdravstvenoj ustanovi održana i konferencija za novinare.

0
2102

Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine je u toku 2016. godine operisala preko 700 pacijenata, a među njima je bilo oko 150 pacijanata sa tumorima.

“Otvori se lobanja, napravi se otvor, podigne se koštani poklopac i izvrši se otvorena kraniotomija i rasekcija tumora. To je kada je tumor blisko površini i kada je pristupačan. Nažalost, jedan broj teških pacijenata ima duboko locirane tumore mozga koji su ispod važnih delova i gde se ne može proći kroz deo koji je recimo za pokrete ruke ili noge, jer će onda potom pacijent imati slabost te ruke. Onda mi radimo stereotaksične biopsije. Pritom, mi smo ove opremljeni najsavremenijim endoskopskim metodama. Za endoskopske intraventrikularne procedure transnazalne operacije tumora baze lobanje i hipofize i maligne tumore mozga možemo bolje da prikazujemo fluoresceinom i unazad dve godine kao standardna metoda uvedena je zahvaljujući našim anesteziolozima koji su praktično jedini u Srbiji ti koji umeju da izvedu takvu anesteziju da pacijent bude budan”, pojasnio je prof. dr Petar Vuleković, upravnik Klinike za neurohirurgiju KCV.

Kada se radi operacija tumora mozga pacijentu koji je budan i priča, uporedo se rade i testovi u zavisnosti od položaja samog tumora, te pacijenti mogu biti zamoljeni da tokom operacije čitaju, nabrajanju ili nešto drugo govore. Samo dva puta se desilo, kako navodi Vuleković, da su pacijenti u nekom momentu tražili da ih uspavaju u potpunosti, iako svi pacijenti pre operacije prolaze kroz psihološke testove.

“Mi imamo stereotaksični ram i od onda do danas radimo preko 20, 30 stereotaksičnih biopsija godišnje. I to za pacijente iz cele Srbije i regiona, Republika Srpska, Bosna, Crna Gora, Makedonija, to su pacijenti koji kod nas dolaze. Gde se jednom iglom vrlo precizno milimetarski precizno u 3 dimenzije nađe gde je tumor pristupi mu se, uzme mu se isečak”, naveo je prof. dr Vuleković.

Kako ne bi došlo do neuroloških deficita, stereotaksični ram je kako navode odlično rešenje za teško pristupačne tumore.

“Mi smo prvi transsfenoidalne operacije, dakle operacije kroz nos uz pomoć endoskopa tumora hipofize. To smo krenuli 2012. i te iste godine napravili prvi kurs u regionu o tim operacijama. I do danas smo uradili i do 130 takvih operacija. Radimo oko 25-30 takvih operacija godišnje sa zaista dobrim rezultatima”, rekao je upravnik Klinike za neurohirurgiju.

Prilikom takve operacije hirurg gleda u monitor i kroz endoskop, a tumoru se prilazi kroz nos i lobanju. Vuleković je dodao da kod ovakvih operacija je najvažnija mirna ruka i da se bezbedno ukloni tumor. Endoskop mora da prođe do hipofize, a da usput ne ošteti ni jedan deo ili ugrozi zdravstveno stanje pacijenta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.