KCV: Oprez! Povećan broj preloma zbog leda

VIDEO K9: Ledena kiša, sneg i niske temperature napravile su pravi haos. Zbog loše očišćenih trotoara sve je više građana koji se javljaju Urgentnom centru KCV u vezi sa padovima i prelomima zbog poledica. Za 24 sata prijavilo se oko 300 pacijenata koji su pali na zaleđenim ulicama.

0
1013

“Ja neću dati savet o tome da se naši pacijenti slojevito oblače i da piju dosta tečnosti, moj savet će biti da, nakon ovih preporuka i brojeva budu dali naši hirurzi, dam savet da se što manje kreću, izlaze iz kuća, da ne izlaze na ulice jer je zaista klizavo, a uočili smo da imamo veći postotak preloma i to kod osoba starijeg životnog doba. Dakle, moj savet našim sugrađanima je da nepotrebno ne izlaze kako se ne bi povredili na ovoj poledici”, istakla je prof. dr Edita Stokić, pomoćnik direktora za zdravstvo KCV.

Klizav trotoar i ledenice koje se stvaraju na zgradama zbog topljenja snega, potencijalna su opasnost za građane koji vreme provode napolju. Sneg i klizavi trotoari napravili su više posla i lekarima Hitne pomoći.

“Dakle, reč je o tome da smo uočili zaista jedan veliki zdravstveni problem, ovo je jedna epidemija traume gde je povećan obim pregleda kod nas za nekih skoro 50%. U poslednjih 6 dana imali smo oko 1.800 pregleda, što će reći, po danu oko 300 pregleda, što je jako puno. Ono što mi kao ustanova možemo to da uradimo da zbrinemo toliko ljudi, međutim, problem je jedan drugi. Dakle, profesorka je već navela da su to ljudi obično starijeg životnog doba koje zahtevaju operativno zbrinjavanje, sa povećanim preopterativnim rizikom i povećanim mogućnostima za kasnija oboljevanja, a da ne kažem i smrtnih ishoda”, upozorio je doc. dr Dragan Nikolić, načelnik urgentne hirurgije KCV.

Kako doktor Nikolić navodi, oni mogu da reše taj problem, ali ipak bi građani trebalo da pokušaju da se čuvaju kako ne bi dolazilo do bilo kakvih povreda. Urgentni centar Vojvodine povećao je osoblje za čak 50% kako bi svi pacijenti odmah bili zbrinuti.

“Broj trauma je zaista mnogo velik, najčešće se radi o povredama koje srećemo svake godine, ali u ovom periodu značajno više. To su prelomi, dakle, prelomi donjeg okrajka ručnog zgloba, prelomi kuka i gornjeg okrajka nadlaktice. Molio bih samo građane da budu strpljivi, da imaju strpljenja. Sve one koji su konzervativno zbrinuti rešavamo u istom danu jer, u neku ruku, budu kojima je potrebna operacija operativne pripreme, veoma često ne možemo da zbrinemo na dan traume, tako da samo malo budu strpljivi. Radi se na tri operacione sale, nekada i četiri, svaki dan i svi oni bivaju zbrinuti bez ikakvih problema”, naveo je dr Srđan Ninković sa klinike za ortopediju.

U Urgentnom centru kažu da ovakvu gužvu nisu imali u poslednjih nekoliko godina, ali ipak navode da uspevaju da zbrinu sve povređene i da svakome pruže adekvatnu pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.