KCV jedini vrši urodinamsko ispitivanje

VIDEO K9: Klinika za urologiju Kliničkog centra Vojvodine jedino je mesto na teritoriji Vojvodine koje radi urodinamsko ispitivanje. Ova vrsta dijagnostike primenjuje se kada se iskoriste sve standardne dijagnostičke metode, a još uvek se ne zna uzrok poremećaja mokrenja.

0
2716

Urodinamika je dijagnostika koja se ne primenjuje kod svih pacijenata, nego samo onda kada se prođu sve druge metode i kad ne može da se dokaže razlog poremećaja mokrenja.

Bavi se ispitivanjem bešike i susednih mišića, objašnjavaju na Klinici za urologiju.

“Velika većina uroloških bolesti se manifestuje poremećajem mokrenja i tako velika većina može da se dijagnostikuje standardnim laboratorijskim i radiološkim pretragama. Bilo da se radi o ultrazvučnim pregledima, o kontrastnim snimanjima, sofisticiranijim metodama, kao što su CT ili magnetna rezonanca, mi uspevamo veliku većinu bolesti da dijagnostikujemo i da odredimo prirodu poremećaja mokrenja”, rekao je prof. dr Goran Marušić, upravnik Klinike za urologiju KCV.

Urodinamsko ispitivanje nije jedan postupak, već skup nekoliko različitih metoda. Ne primenjuju se sve metode kod svakog pacijenta jer bi to bilo skupo, dugotrajno i bespotrebno. Neke od metoda su test sa uloškom i cistrometrija.

“Poremećaji mokrenja mogu biti različitog karaktera, počevši od problema u vidu nemogućnosti zadržavanja mokraće, koja je stručno nazvana inkontinencijom, zatim, o nemogućnosti izmokravanja, odnosno opstrukcijom protoka, potom nekim poremećajima koji mogu biti nejasnog porekla”, naveo je prof. dr Marušić.

Oko 30 posto žena ima ovaj problem, ali se tek svaka deseta javi lekaru, dok je ovaj problem intezivniji kod starijih muškaraca, ali se sve češće javlja i kod mladih ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.