Kazne da, ne i zatvaranje preduzeća

VIDEO K9: Unija poslodavaca Vojvodine pokrenula je inicijativu da se preduzetnicima kojima poreski inspektori zatvore preduzeće zbog nezakonitog poslovanja u radu omogući da nastave da rade, pod uslovom da plate novčanu kaznu.

0
529

Privredna komora Srbije konstatovala je da zakon na snazi negativno utiče na budžet države jer poslodovac koji je zbog nepravilnosti u radu morao da zatvori svoju firmu oštećuje dvostruko državnu kasu tako što ne plaća porez na dobit, a ni doprinose na plate zaposlenih.

“To je naš stari zahtev, Unija poslodavaca Vojvodine i svi njeni članovi traže da se u slučaju inspekcijske kontrole kada se utvrdi neka nepravilnost da se takav poslodavac primereno novčano kazni i da bude u obavezi da plati sve što nije platio. Ali smo protiv toga da se bilo koji objekat zatvara, na bilo koje vreme”, rekao je Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine.

Krstin napominje da za to vreme dok objekat ne radi nema ni prometa, nema uplate poreza, radnici se moraju odjaviti, pa nema ni uplate doprinosa niti zaposlenima ide staž i to je ogromna birokratija koja opterećeuje kako poslodavce tako i državne organe.

“Mi okupljamo većinom poslodavce kojima je moto – pošten rad se isplati i koji redovno plaćaju sve svoje poreze i doprinose državi, plaćaju redovno sve svoje zaposlene, overene su im zdravstvene knjižice i mi mislimo da to tako treba”, naveo je Krstin.

Unija poslodavaca je ovu inicijativu prosledila preko Socijalno-ekonomskog saveta koji funkcioniše na svim nivoima vlasti, gde je postignut između tri strane konsenzus. Ali krajnju odluku da se predlog uvrsti u zakon donosi država. Na to Unija, kako je rekao, čeka već godinama, a novosadski poslodavci su u nekoliko navrata proteklih godina protestovali i tražili da se taj problem zakonski i konačno reši.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.