Katarakta se lako operiše

VIDEO K9: Katarakta ili siva mrena je problem sa kojim se sreće svaki drugi čovek stariji od 65 godina. Reč je o zamućenju očnog sočiva koje slabi vid. Podaci kažu da oko 60 hiljada ljudi kod nas godišnje oboli od ove bolesti, a operiše se oko 16 hiljada pacijenata.

0
525

Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva i spada u jednu od najčešćih bolesti, odnosno patoloških pojava na sočivu, kažu oftamolozi, dodajući da ova bolest najčešće dolazi sa godinama usled promena u samom metabolizmu sočiva.

Katarakta je progresivna bolest koja najčešće nastaje usled starenja organizma, a prvi simptomi su pad vidne oštrine zbog čega se pacijenti i obraćaju oftamolozima.

“Dakle, dolazi do deponovanja nekih neprovidnih materija i iz tih razloga dolazi do zamućenja očnog sočiva, a samim tim i do pada vidne oštrine”, naveo je Tihomir Aleksić, oftamolog.

Jedini pravi način lečenja katarakte jeste operacija, kaže Aleksić. Uklanjanje katarakte i ugradnja novog sočiva danas je u oftalmologiji najčešća i najuspešnija operacija na oku, a jedna od najuspešnijih operacija na ljudskom telu. Nije hitna intervencija i radi se planski.

“Operacija je danas u poslednjih 30 godina poprilično brza, radi se u lokalnoj anesteziji, traje desetak minuta i pacijent odmah nakon operacije ide kući. Dakle, taj postoperativni tok i oporavak je jako brz, a rezultati su stoprocentni”, istakao je Aleksić.

Prave preventivne metode u sprečavanju nastanka katarakte zapravo i nema, zaključuje Aleksić, ali kaže da postoje zanimanja kod kojih je katarakta češća, poput varilaca, radnika koji rade u čeličanama gde ima dosta ultrljubičastog zračenja, te bi u tim slučajevima prevencija bila zaštita putem naočara ili manja izloženost zračenju.

Opšti savet je svakako zaštiti oči od ultraljubičastog zračenja koje se nalazi u sunčevom spektru, s obzirom da je dokazano da ova vrsta zračenja ubrzava razvoj katarakte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.