Kasne prolećni radovi na njivama

VIDEO K9: Nepovoljni vremenski uslovi tokom februara i marta odložili su radove na njivama, zbog kojih je moguće da okasni setva pojedinih ratarskih kultura.

0
439

Sneg u februaru i martu, preterano vlažno i nedovoljno zagrejano zemljište, primorali su ratare da odlože sve neophodne pripremne operacije na svojim oranicama ovog proleća.

“Čim lokalni uslovi dozvole treba što pre, ako već nije, mada je dosta proizvođača zatvorilo brazdu, treba pristupiti setvi, i treba poštovati onaj redosled useva koji je određen biološkim zahtevima na prvom mestu sigurno treba sejati šećernu repu, ako nije još posejana, s obzirom na to da je vlažno da se očekuju više temperature, za očekivanje je da će i nicanje biti relativno brzo u aprilu”, preporučio je dr Jovan Crnobarac, profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Ovih dana su optimalni rokovi setve i drugih ratarskih kultura. Prema rečima profesora Crnobarca, prvo se seje suncokret, a zatim soja i kukuruz, koji se i inače seju tokom aprila meseca, tako da za te useve ratari još ne kasne.

Dr Crnobarac poručio je ratarima da ne zaobiđu primenu svih onih agrotehničkih mera neophodnih pre, tokom i nakon setve, kako bi obezbedili što veće prinose sa svojih oranica.

U proleće, pred setvu, savetuje prof. Crnobarac, s obzirom na naše agro-ekološke uslove, treba zemljište nahraniti azotnim mineralnim đubrivom, a ne kasnije u toku vegetacije, jer je to manje siguran način primene azota koji je itekako potreban ovim kulturama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.