Kasko ili kasno osiguranje

VIDEO K9: Osiguranje imovine i lica imaju neosporne prednosti i isplate se osiguranicim u većini slučajeva. Šta, međutim, učiniti u situaciji kada osiguranje odbije zahtev za isplatu naknade iz osiguranja, ili kada osiguranik nije zadovoljan ponuđenim iznosom naknade?

339

Iako su osiguravajuće kuće na našim prostorima prisutne dugi niz decenija, sa osiguranjem je kod naših građana vezan niz nedoumica, rekla je direktorka Centra za zaštitu prava osiguranika u emisiji Otvoreni ekran.

Problemi se nižu počev od nedovoljnog poznavanja samog tog pojma, pa do toga da osiguranici prilikom sklapanja ugovora o osiguranju nisu upoznati sa svim što piše u opštim i posebnim uslovima ugovora.

“Zapravo postoji jedan neravnopravan položaj između osiguravajućih društava i osiguranika, u smislu da osiguravajuća društva raspolažu daleko većim finansijskim i kadrovskim kapacitetom. Zapravo, nihovi kadrovi mnogo bolje poznaju osiguranje od građana koji su preko puta njih i koji su osiguranici iz čega proizilaze razni problemi”, navela je Marija Kujović, direktorka Centra za zaštitu prava osiguranika.

To je i osnovni razlog, kako je rekla, osnivanja njihovog centra, koji nastoji da pruži zaštiti prava građana – osiguranika i pomogne im u njihovom ostvarivanju. A osiguranici im se, istakla je Kujović, obraćaju svakodnevno.

“S obzirom da je pojam osiguranja širok i obuhvata dosta oblasti, svaki problem je specifičan, mi preporučujemo našim korisnicima da nam se, pre svega obraćaju pisanim putem, u smislu da nam pošalju svoju dokumentaciju, kako bismo mogli da sagledamo konkretan problem i damo preporuku, mišljenje, da li je njihov problem osnovan i da li imaju osnova da se dalje žale i da idu u neke pregovore sa osiguravajućim društvom ili nemaju osnova, a ako imaju, na koji će se dalje način oni boriti”, kazala je Kujović.

Praksa je pokazala da osiguravajuća društva mogu kalkulantski da pribegnu odbijanju isplate nekih šteta, te da se onda osiguranici upućuju da svoj problem rešavaju vansudskim ili sudskim putem.

“Ono što je vrlo interesantno kod posla osiguranja, bez obzira što je to dvostrani ugovor koji se sklapa saglasnošću volja dve strane, jeste da praktično, jedna ugovorna strana, osiguravajuće društvo, inicijalno donosi odluku o tome da li je zahtev upućen prema njemu osnovan ili ne. Dakle, jedna ugovorna strana odlučuje o osnovanosti zahteva koji je prema njoj uperen. To automatski u startu dovodi osiguranika u jedan neravnopravan položaj, kad auzmemo u obzir ovo o čemu je koleginica govorila, da osiguravajuća društva raspolažu ljudima koji zaista poznaju materijuosiguranja i raspolažu značajnim finansijskim kapacitetima”, istakao je Aleksandar Stanimirović, saradnik Centra.

Centru za zaštitu prava osiguranika mogu da se obrate sva pravna i fizička lica, a pravni tim i veštaci ove NVO svoju pomoć pružaju bez naknade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.