Kaska primena Zakona o znakovnom jeziku

VIDEO K9: Zakon o upotrebi znakovnog jezika u lokalnoj samoupravi donet je 2015. godine, međutim njegova primena još uvek nije potpuna. U cilju poboljšanja kvaliteta pružanja usluga javnog sektora gluvim licima, u toku su prezentacije Zakona u lokalnim samoupravama. Danas je priliku da bolje upozna Zakon imao Savet za osobe sa posebnim potrebama.

0
580

Današnja sednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama bila je posvećena primeni Zakona o upotrebi znakovnog jezika.

Organizacija gluvih Grada Novog Sada predstavila je Zakon članovima i članicama Saveta.

“Ono što bih morala zaista da istaknem, da Grad Novi Sad kao lokalna samouprava je prva u našoj državi počela da prevodi sednice Skupštine grada na znakovni jezik još 2013. godine. To je dakle dve godine pre usvajanja samog Zakona o upotrebi znakovnog jezika. Dakle, Zakon je usvojen 2015. godine. Ono što je vrlo važno jeste da gluve osobe mogu da se upoznaju koja su njihova prava, koja im proističu iz ovog Zakona. I ono što bih isto morala da navedem jeste da Grad Novi Sad ima kontinuiranu saradnju sa svim organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom na teritoriji našeg grada, pa tako i Organizacijom gluvih i zaista ćemo nastaviti u narednom periodu svim snagama da im pomažemo”, rekla je Sonja Radaković, predsednica Saveta.

Radaković je dodala da očekuje da će u narednih godinu dana primena Zakona dati rezultate u vidu boljeg sporazumevanja službenika u državnim organima sa gluvim i nagluvim licima, te da će ovim licima biti pružana brža i kvalitetnija usluga.

“Ovaj Zakon uređuje pravo na učenje znakovnog jezika, pravo na uslugu tumača za znakovni jezik, kao i način upotrebe usluga tumača za znakovni jezik”, navela je Ana Ditrih, sekretarka Organizacije gluvih Novi Sad.

Ditrih je naglasila da ovaj Zakon izjednačava osobe sa invaliditetom sa ostalim građanima. I sam Zakon preveden je na znakovni jezik, kako bi bio približen zajednici gluvih, dodala je Ditrih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.