Karneval u našem gradu

VIDEO K9: Muzej Vojvodine u petak, 24. februara od 12 časova, organizuje Maskiranu povorku. Maskirane obredne povorke deo su evropske, ali i svetske tradicije.

0
820

Muzej Vojvodine od 1995. godine organizuje maskirane povorke koje prolaze gradskim ulicama i na originalan način spajaju tradiciju sa savremenom kreativnošću.

Maskirane obredne povorke poznatije su pod nazivom karnevali ili maškarade.

“Muzej Vojvodine svake godine ima u cilju negovanje pojedinih običaja i organizuje posebne programe, a među njima je i Maškarada. Njena svrha je da podseti ljudi na zaboravljene običaje vezane za poklade. Ovi običaji su se održavali u većini mesta kod svih etničkih zajednica u Vojvodini, negde se i dalje neguju. Ali u većini mesta su zaboravljene i za njih uglavnom znamo iz drugih kultura u obliku karnevala”, pojasnila je Tatjana Bugarski, etnolog Muzeja Vojvodine.

Karneval je otvoren za sve, odnosno na njemu nastupaju maskirani učesnici svih uzrasta – od mališana iz vrtića do penzionera, a ove godine očekuju se i deca iz predškolske ustanove. Za pojedince i grupe koje se predstave sa najuspešnijim maskama po proceni stručnog žirija, obezbeđene su nagrade.

“Odaziv je svake godine drugačiji. Nekada bude nekoliko stotina maskiranih do hiljadu, sve zavisi od vremenaskih uslova, zato što se maškarada uglavnom odvija u februaru ili u martu. Najčešće su to škole koje organizovano dolaze, osnovne škole, srednje škole, vrtići. Imamo često goste i van Novog Sada, to su škole iz Bačkog Petrovca, Kisača, nekad i Stare Pazove, tako da, osim ovih organizovanih, dolaze i grupe koje nisu školska deca”, navela je Bugarski.

Povorka u petak, 24. februara, krenuće od Muzeja, prošetati centrom grada do Dunavskog parka, gde će se nastaviti zabavnim programom i proglašenjem najuspešnije maske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.