Kardiovaskularna oboljenja kod mladih

VIDEO K9: Novosadski dom zdravlja realizuje projekat „Prevencija kardiovaskularnih oboljenja u adolescentskom dobu“, kako bi o uzrocima i načinu sprečavanja ovih bolesti informisao što veći broj dece već u osnovnoškolskom uzrastu.

0
42

Kao posledica predugog sedenja, nedostatka fizičke aktivnosti, neadekvatne ishrane i rastuće stope korišćenja duvana i alkohola, tokom poslednjih decenija prisutan je trend porasta hroničnih nezaraznih oboljenja čak i kod adolescenata, među kojima se posebno izdvajaju kardiovaskularne bolesti.

U toku je realizacija projekta „Prevencija kardiovaskularnih oboljenja u adolescentskom dobu“, a osnovne teme ovog grupnog zdravstveno vaspitnog rada su upoznavanje sa kardiovaskularnim oboljenjima, vidovima njihovog ispoljavanja, rasprostranjenošću, faktorima rizika i posledicama po zdravlje, štetnim navikama koje mogu dovesti do njihovog razvoja i načinima za odupiranje usvajanju ovih štetnih navika.

Projekat se realizuje u 6 novosadskih osnovnih škola, “Кosta Trifković“, „Vasa Stajić“, „Veljko Petrović“, „Svetozar Marković Toza“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Nikola Tesla“.

Кardiovaskularne bolesti su zajednički naziv za grupu oboljenja srca i krvnih sudova, koje su posledica akumulacije masnih naslaga u zidu arterija različitih organa i stvaranja okluzija, navode iz Doma zdravlja i dodaju da je ekspanzivna industrijalizacija dovela je do značajnih promena u načinu života čija je posledica i sve veći broj adolescenata obolelih od ovih bolesti.

Ovaj projekat podržala je i Gradska uprava za zdravstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.