Karađorđevićima novac umesto Belog dvora

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj naknadi. Po zakonu, ova naknada može iznositi maksimalno 500.000 evra.

261

Sud je odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, poništio žalbu i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića, potvrdio je advokat Zoran Živanović za “Novosti”.

“Tačno je da je to rešenje poništeno jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje”, rekla je za “Novosti” direktorka Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju Ivana Živković.

Zo znači, kako je navela, da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kad se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo.

Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom, dodaju “Novosti”.

Zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će Karađorđevići morati da sačekaju da Agencija odluči o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. godine.

Karađorđevići potražuju kompleks “Belog” i “Kraljevskog dvora”, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu i ostale vrednosti.

Od nekretnina, malo se može vratiti u naturi, navode “Novosti”, a jedina koja je do sada vraćena članovima nekadašnje jugoslovenske dinastije je vila “Crnogorka”. (Novosti, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.