“Kanabis marš” 30. septembra u Beogradu

VIDEO K9: Nakon prošlogodišnjeg u Novom Sadu, naredni Kanabis marš biće održan 30. septembra u Beogradu. Biće to treći po redu pokušaj ove vrste da oboleli koji se u našoj zemlji ilegalno leče kanabisom izdejstvuju legalizaciju korišćenja ove biljke u medicinske svrhe.

0
1961

Protestnom šetnjom oko zgrade Skupštine Srbije svi oni koji traže legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe izraziće svoje nezadovoljstvo time što je Ministarstvo zdravlja donelo odluku da se legalizuju sintetski lekovi na bazi kanabisa.

Takvi sintetski lekovi su, smatraju u Udruženju IRKA, štetni, pa i smrtonosni u određenim dozama, za razliku od prirodnih čija je upotreba i dalje ilegalna.

“Pročitaćemo zahteve, uputićemo ih Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde zbog neprestanih i učestalih progona koliko naših aktivista, toliko i aktivista drugih grupa koje se bore za lgalizaciju, a što je najstrašnije i učestalog progona i hapšenja, zadržavanja po mesec i više u zatvoru teško bolesnih ljudi koji se leče kanabisom”, rekla je Maja Vasić iz Udruženja IRKA.

 

Problem sa Ministarstvom zdravlja je u tome što pokušava da ovu problematiku standardizuje, smatra Vasić.

“Jedan naš izuzetno istaknut i uvažen član iz centralne Srbije, inače lekar internista, je jutros rekao ‘nije vam to oksikodon, pada možete da ga standardizujete. Znači, kanabis je jedna izuzetno korisna biljka, ali ne možemo da je podvedemo pod standarde, onako kako je to farmacija navikla”, navela je Vasić. 

Ono što ova udruženja traže od države, prema njenim rečima, jeste da dozvoli ljudima da se leče kao i do sada, ali na legalan način, u skladu sa pozitivnim primerima brojnih evropskih zemalja u kojima je to danas praksa.

“Da se biljka dekriminalizuje, da se odobri slobodni uzgoj, jer sve zemlje, ne samo u regionu, nego uopšte u Evropi i nekom razvijenijem delu sveta koje su imale problem sa drogama su shvatile da je, ustvari, najveći problem u tome što su kriminalizovane”, navode u Udruženju. 

U Srbiji se, prema njenim rečima, trenutno samo ekstratima cvetova kanabisa ilegalno leči preko 40 hiljada ljudi, a daleko više samim kanabisom jer, kako je navela, izuzetno širok spektar bolesti može da se leči ili drži pod kontrolom samo evaporizacijom, jedenjem ili drugim načinom korišćenja ove biljke.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.