Kampanja za personalnu asistenciju

VIDEO K9: Centar Živeti uspravno započeo je kampanju prikupljanja sredstava koja će omogućiti angažovanje personalnih asistenata za tri svoje korisnice kojima je ova usluga neophodna duže od osam sati devno.

0
359

Personalna asistencija je osnovni preduslov samostalnog života osobama sa invaliditetom. U našem gradu, u ovom trenutku, njihova usluga znači i kvalitet života za nekoliko korisnika koji zavise od ove vrste podrške.

“Centar je u petak pokrenuo kampanju za prikupljane sredstava preko interneta na sajtu donacije.com, koji je prošle godine otvorila Fondacija Katalis i to je prva platforma za prikupljanje sredstava preko inteneta u Srbiji, a ova naša kampanja je jedna od prve dve”, rekla je Mima Ružičić – Novković iz Centra Živeti uspravno.

Ono što je svrha čitave ove kampanje jeste da se prikupe sredstva za rad petoro asistenata u martu i aprilu prevashodno za osobe kojima je asistencija potrebna  duže od osam sati.

“Ono što je dobro jeste što je konkursom, koji je raspisan u februaru najavljeno 6.150.000 dinara za programe socijalne zaštite koji se tiču samostalnog života osoba sa invaliditetom i, ako bude sve odobreno za asistenciju, desetoro ljudi će moći da radi na godinu dana i moći će da se pokriju svi troškovi usluga”, navela je Ružičić – Novković.

Prema njenim rečima, trenutno u Novom Sadu postoji potreba za 40 asistenata.

“Ovo je sad jako bitno da se uradi, da se što više novca sada skupi, da bi se premostio ovaj period dok svi ti odgovori ne stignu. Jer, realno, deo asistenata poslednju zaradu dobijajaju za decembar mesec, tako da ovo je, zapravo jedna od akcija koje se pokreću”, istakla je ona.

Važno da javnost prepozna njihove potrebe, zaključila je Ružičić-Novković , jer samostalan život, prema njenim rečima, ne podrazumeva nezavisnost od drugih, već slobodu izbora i kontrole nad sopstvenim načinom života.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.