Kamp ruskog i srpskog jezika u Gimnaziji “Laza Kostić”

VIDEO K9: Gimnazija "Laza Kostić" domaćin je drugog Međunarodnog kampa srpskog i ruskog jezika koji organizuje u saradnji sa Univerzitetom „Lobačevski“ iz ruskog grada pobratima Nižnjeg Novgoroda.

655

Gimnazija “Laza Kostić” od 2015. godine sarađuje sa Univerzitetom “Lobočevski”.

Te godine je u Nižnjem Novgorodu otvoren Srpski centar i od tada se na Univerzitetu “Lobočevski” srpski jezik uči kao jedan od inoslovenskih jezika. Drugu godinu za redom, Gimnazija “Laza Kostić organizuje edukativni kamp koji pohađaju ruski studenti i učenici gimnazije.

“Osim edukativnih sadržaja u uskom smislu reči, polaznici kampa imaju prilike da se upoznaju sa tradicijom, kulturom, istorijom naroda koji žive na ovom području, kao i sa nekim elementima nacionalne kuhinje, na primer, pa tako imamo radionice vezane za nacionalna jela. Juče smo imali veoma zanimljiv masterklas koji je profesor Bojan Drenkić vodio o tradicionalnim instrumentima, naime on je govorio o tamburi i to je bilo učenicima jako zanimljivo”, rekla je Milena Aleksić, profesorka ruskog jezika i književnosti.

U kampu ovog leta borave šest studentkinja iz Rusije i četiri učenika gimnazije, koji imaju priliku da usavrše do sada stečeno znanje u oblasti ruskog i srpskog jezika.

“Na časovima srpskog jezika ove godine studentkinje pohađaju nivo A2 i časovi su organizovani na taj način što one znanje koje već poseduju usavršavaju i bavimo se puno konverzacijom i upoznavanjem sa novim rečima”, navela je Vesna Zečević, profesorka srpskog jezika i književnosti.

 

“Ovde u kampu predajem ruski jezik srpskim polaznicima. Na časovima učimo gramatiku, proširujemo znanje iz oblasti leksike, upoznajemo gradove i međusobno se upoznajemo. Ovaj kamp pruža našim studentima odličnu priliku da usavrše ona znanja koja su stekli u oblasti srpskog jezika u Nižnjem Novgorodu i kasnije primene, a jedan od načina je i da eventualno upišu master studeije ovde u Srbiji. Takođe se nadam da je učenje ruskog jezika na ovom kampu korisno za vašu decu i da to znanje oni mogu da primene ukoliko se odluče da studiraju na našem ili jednom od ruskih univerziteta”, kazala je Irina Abramova, profesorka sa Univerziteta “Lobačevski.

Studenti dnevno imaju tri časa srpskog, odnosno ruskog jezika, a ostatak dana ispunjen je različitim zanimljivim aktivnostima, poput kuvarskih radionica gde pripremaju srpska i ruska jela, zatim organizovani su obilasci grada, zanimljiva predavanja i slično.

Kamp je počeo 6. i trajaće do 13. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.