Kakvu vodu pijemo?

VIDEO K9: Nedavno se u medijima pojavio tekst o tome da skoro polovina Vojvođana nema ispravnu vodu, a to je bio povod da istražimo kakav je kvalitet novosadske vode. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da svakodnevno kontrolišu kvalitet i ispravnost vode iz gradskog vodovoda, a da se analize rade na 18 uzoraka.

0
890

Osim u gradu Novom Sadu, Institut za javno zdravlje Vojvodine svakodnevno kontroliše ispravnost vode u Rumenki, Veterniku, Futogu, Kaću, Kovilju, Budisavi, Čeneju, Kisaču, Stepanovićevu, u Petrovaradinu, Ledincima, Novim Ledincima, Bukovcu, Kamenici i ostalim naseljima do Sremskih Karlovaca.

“Rezultati naših svakodnevnih ispitivanja ukazuju na to da u vodi za piće iz gradskog vodovoda nema opasnosti po zdravlje stanovništva. Pod opasnošću podrazumevamo mikrobiološke i fizičkohemijske opasnosti. Na osnovu poslednjih podataka za mesec februar, mogu vam reći da je u februaru analizirano 504 uzoraka vode za piće iz gradskog vodovoda u svim tim naseljima i da jeutvrđena zdravstvena ispravnost, mikrobiološka i fizičko-hemijska ispravnost u 97,5% uzorka”, rekao je za Kanal 9 dr Emil Živadinović, lekar specijalista higijene.

Uzorci se uzimaju uglavnom u javnim objektima, poput škola, domova zdravlja, bolnica, vrtića. Živadinović kaže da se neispravnosti vode u Novom Sadu javljaju sporadično i da su uglavnom vezane za neodržavanje ili loše održavanje na krajevima mreže, kod korisnika. U svakom slučaju, voda je u potpunosti ispravna za piće, pripremu hrane i održavanje higijene, kaže Živadinović.

Osim vode iz vodovoda, Institut proverava i vodu iz javnih bunara, koji predstavljaju alternativne izvore vodosnabdevanja.

“Voda u tim bunarima najčešće ne odgovara za piće po osnovu nacionalnih normativa, ali bez obzira na to što ne odgovoara po nacionalnom normativu, ipak ta voda takva ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje. Izuzetak su ovi bunari Snežna Marija, to je na putu Petrovaradin – Sremski Karlovci, na Tekijama, koju ne preporučujemo za upotrebu zbog stalne mikrobiološke i fizičkohemijske neispravnosti i, takođe, neki bunari na Ribarskom ostrvu koji su takođe češće sporadično neispravni”, naveo je Živadinović.

Osim vode iz gradskog vodovoda, koja je preporučena za upotrebu, Novosađanima je takođe dostupna i voda iz drugih javnih bunara u okolnim naseljima, koja je takođe pod kontrolom Instituta.

U Institutu kažu da voda iz tih bunara većinom nije preporučljiva za upotrebu zbog čestih neispravnosti, a izuzetak je nekoliko bunara koji su u nakom dužem vremenskom periodu isrpavni, poput bunara Zvečanj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.