Kakvu vodu pijemo?

VIDEO K9: Na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodnomatematičkof fakulteta svečano je otvorena 22. po redu Radionica o kvalitetu vode, koja je i ove godine okupila veliki broj stručnjaka iz te oblasti. Centralna tema ovogodišnjeg skupa jeste ,,Održivo snabdevanje vodom za piće i novi pristup u prečišćavanju i kontroli kvaliteta otpadnih voda''.

0
477

Skup na PMF-u smatra se vodećim u zemlji iz oblasti kvaliteta vode za piće, upravljanja kvalitetom i vodosnabdevanjem uopšte, upravljanja otpadnim, površinskim vodama i sedimentom.

Prva u nizu radionica planiranih tokom trodnevnog skupa na PMF-u, “Kvalitet voda” u organizaciji je laboratorije Katedre za ispitivanje kvaliteta voda koja postoji više od 35 godina.

“Aktuelni svetski problem kojim se bave svi, a to su ispitivanja voda na našoj planeti, i zaista, to je danas u fokusu i privrede i nauke, tako da je to grupa koja osim naučnog i stručnog kvaliteta zapravo daje jedan dodatni kvalitet, a to je povezivanje sa privredom”, istakla je dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a.

Centralne teme ovogodišnjeg Kvaliteta voda su bile ,,Održivo snabdevanje vodom za piće i Novi pristup u prečišćavanju i kontroli kvaliteta otpadnih voda”. U okviru tri održana okrugla stola bilo je reči o osnovnim problemima izvorišta za piće i kako ih rešiti.

“Nažalost, mi nismo zadovoljni kako se situacija rešava, to su zaista samo sporadični slučajevi da neko nađe energije i volje da rešava svoj problem, i dalje situacija loša na terenu Vojvodine, nedostaju tehnologije za adekvatnu pripremu vode za piće, ta voda u izvorištima nije adekvatnog kvaliteta i zahteva često skupe tehnplogije”, naveo je dr Srđan Rončević, profesor na PMF-u.

Najgora situacija je u Banatu, kaže profesor Rončević, gde je, kako je naveo, zabeleženo dosta žutih voda.

“Opterećenih sa organskim materijama, opterećenih takođe sa arsenom, mikrobiološki neispravnih, jednostavno ne postoje tehnologije kojima se ta voda prečišćava, ona se samo dezinfikuje. Imamo još neke delove Vojvodine na Severu i Zapadu Bačke koji imaju problema sa arsenom, ali možemo da se pohvalimo na situacijom u Novom Sadu koji je ozbiljno investirao u najsavremenije tehnologije tretmana gde je voda vrhunskog kvaliteta, ali kad posmatramo celu teritoriju Vojvodine, ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Rončević.

U Vojvodini se tretira svega 10 posto otpadnih voda i među najvećim preprekama u postizanju zadovoljavajućeg kvaliteta je nedovoljan broj prečistača vode. Upravo će tokom ovih radionica studenti i profesori pokušati da predstave rešenja za probleme prečišćavanja voda kako bi u Vojvodini dobili što bolji kvalitet.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.