Kakvu vezu ima bivši direktor Vodovoda u Prekršajnom sudu?

Dok je direktorka JP GIC Apolo, Novi Sad, Emilija Marić, zbog toga što 3 puta nije odgovorila Kanalu 9 na Zahtev za informaciju od javnog značaja, u Prekršajnom sudu u Novom Sadu kažnjena kaznom od 15.000 dinara, bivši direktor JKP "Vodovoda i kanalizacije", Novi Sad, Miloš Stanisavljević, je u istom sudu, kažnjen sa takođe 15.000 dinara, ali zbog toga što Kanalu 9 nije odgovorio na čak 63 Zahteva za informaciju od javnog značaja!!!

0
1632

3 ili 63 prekršaja… kazna je ista… ostaje zaista nejasno kako je to uspelo bivšem direktoru JKP “Vodovod i kanalizacija”, Novi Sad, Milošu Stanisavljeviću.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je jasan: Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u organu javne vlasti, ako organ javne vlasti ne postupi po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Upravo iz tog razloga Emilija Marić je kažnjena kaznom u iznosu od 15.000 dinara. Sud je utvrdio da nije postupila po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja 3 puta. Računica je jednostavna: 3 puta po 5.000 dinara… 15.000 dinara.

Zaista je nejasno kako je sud izračunao je da kazna za Miloša Stanisavljevića, bivšeg direktora JKP “Vodovod i kanalizacija”, Novi Sad, koji je oglašen krivim zbog toga što nije postupio po 63 zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, takođe, 15.000,00 dinara.

Sa druge strane, zakon predviđa da okrivljeni snosi sve troškove prekršajnog postupka u kojem je oglašen krivim, od početka do kraja postupka.

U presudi Emiliji Marić sudija Olivera Odavić Suknović je postupila u skladu sa zakonom i obavezala okrivljenu da oštećenom Kanalu 9 nadoknadi trošak advokata za sačinjenje svih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Po advokatskoj tarifi trošak sačinjenja jednog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka iznosi 25.500,00 dinara i presudom je Emilija Marić obavezana da Kanalu 9 plati, za sačinjenje 3 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, (3*25.500,00 dinara) ukupno 76.500,00 dinara.

Međutim… sudija Sanja Sremčev, sada udato Strgar… u postupku u kojem je Miloš Stanisavljević okrivljen da nije postupio po 63 Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja… nije odlučila tako.

Ona je vrlo neuobičajeno protumačila zakonsku odredbu da oštećeni ima pravo na naknadu troškova od početka pa do kraja prekršajnog postupka.

Naime, njen je stav da prekršajni postupak počinje donošenjem rešenja o pokretanju prekršajnog postupka, a pošto je Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nešto što se dešava pre donošenja Rešenja o pokretanju prekršajnog postupka, okrivljeni nema obavezu da oštećenom nadoknadi ovaj trošak… Znači, iako je advokat oštećenog sačinio 63 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka… iako je okrivljeni oglašen krivim, ove troškove će snositi sam oštećeni, a ne okrivljeni.

Ovo je Srbija, pravna država u kojoj građani osećaju pravnu sigurnost.

Možda ćete imati pravo na troškove, a u nekim slučajevima… možda i nećete. Baš po onoj narodnoj: “Može biti, ne mora da znači”!

Bilo bi interesantno znati kakvu to vezu ima bivši direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Novi Sad, Miloš Stanisavljev u Prekršajnom sudu… pa da i mi, obični građani, ako nas 63 puta uhvate da, recimo, nismo vezali pojas… platimo kaznu od 15.000,00 dinara i budemo oslobođeni obaveze da nadoknadimo bilo kome bilo kakve troškove postupka.

Kako je to većina nas ostetila na svojoj koži, kada ide sve po zakonu u Srbiji, teško okrivljenom, ali, ako treba… može okrivljeni biti i nagrađen… a kako vidimo… ne kotiraju se ni svi direktori isto ni u Prekršajnom sudu…

Šta da kažemo i poručimo sem… da Emiliji poželimo da i ona nađe u Prekršajnom sudu neku vezu, a Milošu: svaka ti čast, umeš sa sudijama!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.