Kakvu hranu jedemo?

VIDEO K9: O usklađivanju našeg Pravilnika o čuvanju hrane sa Evropskom unijom, koji obezbeđuje kupovinu zdravstveno ispravnih proizvoda, u Otvorenom ekranu govorio je dr veterinarske medicine Dragan Petrović.

0
57

Ukoliko žele da budu sigurni da jedu zdravstveno ispravnu hranu, potrošači u Srbiji bi morali da steknu naviku da obavezno proveravaju deklaraciju proizvoda, kao i rok trajanja namirnica koje kupuju.  

Petrović navodi i da bi kupci, ukoliko na rafovima primete proizvod sa isteklim rokom trajanja, trebali to da prijave trgovcu, koji je u tom slučaju dužan da ga ukloni iz prodaje, ili nadležnoj inspekciji, tržišnoj ili veterinarskoj.

Propisi su u ovoj oblasti strogi i sva hrana sa isteklim rokom trajanja se uništava na neškodljiv način, naglasio je Petrović.

Naročito je opasno konzumirati meso i mesne prerađevine čiji je rok upotrebe prošao, mada bi u tom delu, kako je naveo, Srbija morala da uskladi svoje zastarele pravilnike sa Evropskom unijom.

Prema našim pravilnicima ova vremenska ograničenja su dvostruko veća i bilo bi poželjno da ti pravilnici budu usklađeni, kao što su to učinile sve zemlje u okruženju, osim Bosne i Hercegovine, da potrošači u Srbiji ne budu građani drugog reda, zaključio je Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.