Kakva nam je klima u gradu

VIDEO K9: Iako sunce svi željno iščekujemo, apsolutno nam je svima jasno da ovo baš i nisu uobičajene vremenske prilike za ovo doba godine. Da li je noramalno da u februaru imamo proleće, da cvetaju visibake i kajsije ili je sve to posledica klimatskih promena bila je tema naše emisije Otvoreni ekran u kojoj smo ugostili stručnjaka za klimu i klimatske promene, Stevana Savića.

1672

Temperature u februaru su bile iznad višegodišnjeg proseka, što se odrazilo kako na ljude, tako i na biljke i na životinje. Ova zima uglavnom je bila blaga, sa manjim ekstremima. Klimatolozi kažu da je ova zima prosečna, da su klimatske promene nešto što je sasvim uobičajeno i nešto što se stalno dešava.

[quote_box_center]Stevan Savić, sa  Prirodno – matematičkog fakulteta, navodi da klima nije ista u ruralnim i gradskim sredinama. Prirodno matematički fakultet ove godine postaviće merne stanice koje će meriti temperaturu i vlažnost vazduha na osnovu čega će se moći zaključiti kakva je klima u našem gradu, i kakva je klima u određenim delovima grada.[/quote_box_center]

Savić je istakao da ovakvi podaci mogu biti važni za dalje planiranje uređenja grada, a kao dokaz za to su i podrška grada i Zavoda za izgradnju grada. On je naveo da bi u našem gradu bilo dobro da postoje veće zelene površine, čime bi se smanjile temperature u letnjem peridou.

Za sada podaci pokazuju da su Limani i Novo Naselje delovi grda gde je mikroklima nešto bolja, s obzirom da se vodilo računa da ima zelenila između blokova zgrada, dok su najkritičniji Centar, Podbara, Nova detelinara i Grbavica.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.