Kako zaštititi kolektivni interes potrošača u Srbiji?

VIDEO K9: U toku je Nedelja zaštite prava potrošača koja će trajati do 15. marta, Svetskog dana prava potrošača. O kolektivnom interesu pošača i njegovoj zaštiti u emisiji Otvoreni ekran govorila je Tamara Samardžić, viša savetnica u Sektoru zaštite potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

0
339

Zaštita kolektivnog interesa potrošača je institut koji je uveden Zakonom o zaštiti potrošača 2014. godine, od kada Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodi postupke u kojima utvrđuje da li postoji ili ne povreda prava potrošača od strane trgovca.

“Ova povreda može da se ogleda u tome što trgovac istovetnom radnjom ugrožava i povređuje zakon u odnosu na minimum od 10 potrošača. Povreda kolektivnog interesa potrošača takođe postoji i u slučaju ugovaranja nepravičnih ugovornih odredbi, kao i vršenja nepoštene poslovne prakse od strane trgovca”, navela je Samardžić.

Postupak zaštite kolektivnog interesa potrošača, ili kvazi-sudski postupak, kako je rekla, uslediće ukoliko je zahtev za njegovo pokretanje podnelo evidentirano udruženje.

“Imajući u vidu da se u ovom postupku primenjuju pravila Zakona o opštem upravnom postupku, čim imamo dve suprotstavljene strane, imamo obaveznost usmene rasprave u kojoj se iznose činjenice i dokazi, dakle svaka brani svoju stranu. Međutim, poktretanje ovog postupka nije ograničeno samo na evidentirana udruženja. Inicijativu za pokretanje postupka može da dostavi našem ministarstvu i neka od inspekcija, razna druga udruženja koja u nekom svom poslovanju utvrde da bi neko eventualno ponašanje trgovca moglo da predstavlja povredu kolektivnih interesa potrošača”, rekla je Samardžić.

Postupak, istakla je ona, može da pokrene i Ministarstvo trgovine po službenoj dužnosti, kao što je to nedavno bio slučaj sa mobilnim operaterima koji su korisnicima naplaćivali penale po raskidu ugovora pre isteka vremena.

Ako povreda bude utvrđena, slede mere za zaštitu kolektivnog interesa potrošača.

“Ako organ koji postupa, odnosno ministarstvoutvrdi postojanje povrede na osnovu ocene činjenica i dokaza koji su sakupljeni u postupku, donosi rešenje kojim se utvrđuje da je učinjena povreda i tim rešenjem, u zavisnosti od povrede, nalaže se ili da trgovac prekine sa ugovaranjem nepravičnih ugovornih odredbi, da prekine sa vršenjem nepošteneprakse, ukoliko je povredio zakon, da postupi ubuduće u skladu sa zakonom i tako dalje”, kazala je Samardžić.

Nakon donošenja rešenja ministarstvo je obavezno da nadležnom prekršajnom sudu podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, koji opet utvrđuje postojanje prekršaja. Kazna za pravna lica u ovim slučajevima iznosi i do 2 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.