Kako zaštiti ljubica od pirotehnike?

VIDEO K9: Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja Srbije, tokom novogodišnjih praznika ugine hiljade životinja zbog posledica nespretnog korišćenja pirotehničkih sredstava. U novosadskom Udruženju SPANS, kažu da tokom ovog perioda sa ljubimcem nije bezbedno ni proštetati ulicom jer i sam zvuk petarde ili pirotehničkog sredstva, može ponekad da ima fatalne posledice po životinje.

0
19

Novogodišnje i Božićne praznike kod nas mnogi još uvek doživljavaju kao period u kojem je zabavno bacati petarde i druga pirotehnička sredstva na sve strane. Nestručnim rukovanjem, a nekada i ne svojom greškom, oni koji uživaju u ovom vidu zabave završe sa amputiram prstima, opekotima, oštećenim sluhom i vidom.

Sa druge strane, zbog pirotehničkih sredstava tokom praznika ugine čak oko 5.000 životinja, pokazuju podaci Udruženja za zaštitu životinja srbije.

U novosadskom Udruženju za zaštitu životinja SPANS, kažu da je teško odrediti tačan broj uginulih životinja zbog pirotehnike, ali ističu opasnosti zbog njene upotrebe i neretko njene kobne posledice po kućne ljubimce.

Čak i šetnja psa tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, kako je rekla, može da ima fatalan ishod.

Tokom ovog, po životinje kriznog perioda, SPANS vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje da prijavljuju one koji bacaju pirotehnička sredstva i time ugrožavaju život ljubimca.

Životinje od petardi nisu zaštićene zakonom, ali Zakon o javnom redu i miru predviđa novčane kazne u iznosu od 50 hiljada do 100 hiljada dinara za one koji bacaju pirotehnička sredstva i time ugrožavaju ostale građane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.