Kako uštedeti tokom setve povrća?

VIDEO K9: Visoke cene eurodizela opterećuju intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, ali je sprovođenjem određenih mera moguće ostvariti određene uštede. Stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu savetuju povrtare kako da na što racionalnijni način utroška goriva obave sadnju, a da pri tom dobiju što bolji kvalitet povrća.

0
323

Niske subvencije i visoke cene eurodizela, kažu na Poljoprivrednom fakultetu, teško da može podneti ijedna intenzivna proizvodnja, pogotovo ne proizvodnja povrća, voća, vinove loze, ili ratarskih kultura.

“Profesionalni proizvođači ovo mogu donekle kontrolisati vođenjem računa o sprovođenju redovnih mera nege zaštite od bolesti štetočina i prouzrokovača bolesti, odnosno korova, i što je jako važno kontrolisati potrebne količine vode za navodnjavanje, znači to su u ovoj fazi sve segmenti gde mi značajno možemo racionalno uštedeti na potrošnji skupih energenata”, rekao je prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dubina obrade u postrnoj setvi, savetuje Ilin, ne treba da bude veća od 20 do 25 cm, jer je tu potrošnja goriva na nivou do 18 litara. Takođe, prema njegovim rečima, gde god je moguće treba racionalno postavljati gredice, pogotovo za naknadnu setvu korenastog povrća.

“I bankove ne praviti više od 20 do 22 cm, jer ćemo u tom slučaju potrošnju moći da svedemo sa 50 do 70 litara na nekih 40 do 50 litara po hektaru. Zatim raditi što češće gde god je to moguće međurednu obradu, odnosno kultivaciju zbog razbijanja pokorice ali uništavanja korova jer ćemo tada potrošnju goriva od skupog navodnjavanja praktično prepoloviti, i ono zadnje što nam ostaje, jer je poznato da proizvodnje povrća nema bez dodatnog navodnjavanja”, savetuje Ilin.

Ovoj meri, koja jeste skupa, povrtari treba da pristupaju na bazi potreba biljaka za vodom i na osnovu utvrđene vlažnosti zemljišta, koju treba održavati na tehničkom minimumu, odnosno na 70 procenata od poljskog vodnog kapaciteta za većinu povrtarskih vrsta.

“Znači ne uključivati sisteme za navodnjavanje u regionu gde padavina nije bilo dok taj tehnički minimum vlažnosti zemljišta ne padne na ovih 17,5 masenih procenata odnosno 70 posto poljskog vodnog kapaciteta. U regionima gde je bilo obilnih padavina, a bilo ih je, čak se izlilo od 80, 100, pa i preko 100 milimetara voditi računa o brzom odvođenju takvih suvišnih voda, negde je praćeno i gradom”, kazao je Ilin.

U primeni ovih mera važno je, dodao je Ilin, povesti računa i o uzročnicima bolesti kojima umereno vlažno tlo odlično pogoduje, poput biljnih vaši na koje se mora pravovremeno reagovati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.