Kako u STO bez GMO?

VIDEO K9: Srbija je krajem prošle godine otvorila poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Kako bi ovo poglavlje uspešno zatvorila, neophodno je da naša zemlja ispuni dva uslova, da postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO) i da usvoji Akcioni plan.

0
149

Osim Srbije, jedine dve države u Evropi koje nisu članice STO su Bosna i Hercegovina i Belorusija.

Članstvo u STO, međutim, reguliše i opšta pravila trgovine i uvodi obavezujuće načelo da u zemlji članici ne sme da postoji opšta zabrana trgovine bilo kog proizvoda. U našem zakonu o genetički modifikovanim organizmima, naime, stoji da „nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije“.

GMO u naš zakonodavni sistem uveo je Zakon o bezbednosti hrane koji su oštro kritikovali protivnici GMO upravo zbog odredbi u ovoj ovlasti.

Sa druge strane, članstvo u STO omogućilo bi Srbiji pristup uređenom tržištu pod jednakim uslovima za sve i dovelo do povećanja obima trgovine, a dodatna prednost je i to što bi naša zemlja mogla aktivno da učestvuje u donošenju pravila, a samo članstvo predstavlja jasan signal partnerima da u državi postoje uslovi za stabilno poslovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.