Kako sprečiti tragediju na kupalištima

VIDEO K9: Letnja sezona je već na početku odnela nekoliko života na kupalištima u Srbiji. Kultura ponašanja na vodi i poštovanje jednostavnih pravila čuvaju živote, naročito dece i mladih, kažu spasioci.

0
24

Spasilačka sezona aktuelna je od početka maja do polovine septembra. Oni su prisutni na bazenima, rekama i jezerima, kao i njihovi apeli na određena pravila ponašanja na vodi kako bi bio izbegnut tragičan ishod, naročito najmlađih.

Osnovna mera prevencije u bezbednosti dece na vodi je, kako kažu, pravilno učenje plivanja.

Roditelji bi, kako je naveo Dragan Grujičić profesor Fizičkog vaspitanja i spasilac, konstantno trebali da paze na decu pogotovo kada su u blizini vode, jer su dečije reakcije često nepredvidive.

Mere prevencije za decu na kupalištima podrazumevaju i dovoljan unos tečnosti kao i zaštitu od sunca, da ne bi došlo do sunčanice.

Odlazak na plažu preporučuje se u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima jer tokom velikih vrućina može doći do pada krvnog pritiska i kolapsa organizma, naveo je Grujičić.

On je dodao da je voda je uvek hladnija od temperature tela pa je potrebno da se kupač prvo pokvasi i tek onda uđe u vodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.