Kako smanjiti zagađenje koje emituje poljoprivreda?

Ako bi se gajenje najvažnijih useva premestilo na bolje lokacije, a prazne njive pošumile, emisije ugljen-dioksida (CO2) u poljoprivredi bi pale za više od 70 odsto, bez gubitaka u prinosima, prenosi Klima 101. Na taj način, uticaj poljoprivrede na biološku raznolikost bi se smanjio za 87 odsto.

0
29

“Na mnogim mestima, obradive površine su zamenile prirodno stanište koje je skladištilo velike količine ugljen-dioksida (CO2) i koje je odlikovala velika biološka raznolikost, a usevi tamo čak i ne rastu baš dobro”, objašnjava Robert Bejer, bivši istraživač na Katedri za zooologiju Univerziteta u Kembridžu.

Pored Bejera, koji je vodeći autor nove studije koja se bavi tim problemima, studiju su radili i naučnici sa Univerziteta u Kembridžu, Univerziteta u Pekingu i Univerziteta Harvard.

Taj tim je napravio mapu koja pokazuje gde bi trebalo gajiti glavne svetske useve kako bi se maksimalno uvećao prinos i smanjio uticaj na životnu sredinu, a kompletno istaživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nature Communications.

Drveće koje bi na tom prostoru raslo hvatalo bi ugljen-dioksid iz vazduha, a takođe bi podstaklo i zemljište da čini isto u većoj meri nego kad na njemu rastu usevi.

Autori procenjuju da bi se na taj način, kroz nekoliko decenija, skladištile količine ugljen-dioksida koje su jednake trenutnim emisijama u periodu od 20 godina.

Autori kaži da bi se obradive površine brzo vratile u prirodno stanje, čime bi se drastično smanjio rizik od izumiranja mnogih vrsta, za koje poljoprivreda predstavlja veliku pretnju.

Novi raspored bi u potpunosti eliminisao potrebu za navodnjavanjem, pošto bi se obradiva zemljišta nalazila u regionima gde padavine obezbeđuju svu vodu koja je neophodna za rast biljaka.

Trenutno se oko 70 odsto svetske slatke vode koristi za poljoprivredu, što u sušnim delovima sveta često uzrokuje nestašice vode.
(Ceo tekst na novaekonomija.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.