Kako se troše vojvođanska sredstva?

VIDEO K9: Usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta, rebalans ovogodišnjeg budžeta, promene odluka o korišćenju sredstava iz pojedinih fondova i izbor zamenika Pokrajinskog zaštitnika građana, bile su samo neke od tema današnje 13. po redu sednice Skupštine Vojvodine.

0
577

Jedna od najavažnijih tačaka današnje sednice Skupštine AP Vojvodine bio je rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je predviđeno da se više od dve i po milijarde dinara usmeri u investiciona ulaganja.

Kako je objasnio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, rebalansom će značajna sredstva biti usmerena lokalnim samoupravama, a konkrus za raspodelu sredstava biće reaspisan odmah po stupanju odluke o rebalansu na snagu. Takođe, veliki deo sredstava biće usmeren i u zdravstvo.

“Intervenisaćemo u ustanovama, klinikama i bolnicama širom Vojvodine, pre svega u investiciona održavanja. I sami ste videli da smo već neke poslove u tom smislu završili. U toku je javna nabavka za potpunu rekonstrukciju bolnice u Pančevu. Za nekih dva do  tri meseca počeće ta rekonstrukcija koja podrazumeva privemeno zatvaranje te bolnice na rok od osam do deset meseci i potpunu rekonstrukciju u ovom trenutku najugroženije regionalne bolnice koja je u veoma lošem stanju”, naveo je Mirović.

Deo sredstava biće usmeren i bolnici u Subotici, rekao je Mirović, dodajući da će 100 miliona dinara biti usmereno za kupovinu magnetne rezonance u Dečjoj bolnici u Novom Sadu u okviru akcije Magnet za ljubav, što osim kupovine aparata podrazumeva i
izgradnju objekta veličine 200 m2 u krugu Dečje bolnice.

“Za našu decu iz Vojvodine ćemo imati jedan novi komfor za dijagnostiku, počev od novorođene dece, jer će taj aparat imati prateću opremu gde će se sa inkubatorom već deca moći da snimaju i dijagnostikuju i na taj način i štite”, rekao je Mirović.

On je najavio i uređenje savske obale sa sremske strane preko Hrtkovaca i Gomolave i to će biti rađeno u dve faze. Kako je precizirao, tokom ove i sledeće godine u ovaj projekat biće usmereno preko 200 miliona dinara.

“Sremska strana Save biće potpuno uređena do visine, do kote, koja će eliminisati mogućnost da se ponovi 2014. godina, da se ponove velike poplave”, kazao je Mirović. 

250 miliona dinara će zahvaljujući rebalansu biti uloženo u preko 500 vaspitno obrazovnih ustanova – škola i vrtića, a sredstva će biti usmrena za sanaciju toaleta, krovova, dvorišta, plafona i slično.

Određena sredstva će biti izdvojena i za rešavanje imovinskih odnosa za kamp Letenka, koji bi trebalo da bude pretvoren u centar za učenje i boravak dece iz Vojvodine. Objekat će raditi tokom cele godine, a moći će da primi do 400 ljudi. U okviru kompleksa postojaće zatvoreni bazen, ambulanta, igrališta, sportski tereni, učionice, a njime će upravljati Pokrajinski zavod za sport.

Ovim rebalanom budžet je uvećan za dve i po milijarde rekao je Mirović, dok njegovi koalicioni partneri iz SPS-a smatraju da je rebalans ogledalo politike koji je Pokrajisnka vlada predstavila i obećala građanima prilikom svog izbora. Zbog toga je ova stranka
rebalans i podržala, rekao je poslanik Pavle Budakov.

“I ono što je vrlo bitno, rekao bih to je izgradnja istraživačkog parka pri Univerzitetu u Novom Sadu. Drugim rečima, nema rascepkanosti tih sredstava koja su ostvarena rebalansom, nego stvarno idu na one zahvate i projekte koji su u kontinuitetu od formiranja pa sve do danas”, rekao je Budakov. 

Za predstavnike opozicione Demokratske stranke osim rebalansa, važmna tačka bio je i izveštaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, s obzirom na to da je 2016. vrlo karakteristična, jer su u prvoj polovini godine na vlasti bile demokrate, dok su od juna vlast
preuzeli naprednjaci. Demokrate tvrde da je eksterna revizija utvrdila da su pojedini sekretarijati u drugoj polovini godini podili troškove dva do tri puta.

“Tu se pre svega misli na utrošak goriva, na neke dnevnice i na troškove koji su imali pojedini sekretarijati u vezi sa troškovima informisanja. Što se tiče rebalansa DS neće glasati za ovaj rebalans zato što smatramo da je došlo do povećanja nekih kategorija troškova, a tu pre svega mislim na troškove koji se odnose na režijske troškove, dakle troškovi koji pripadaju grupi kontra 42 koji se u odnosu na 2016. povećavaju čak za 800 miliona dinara po predlogu ovog rebalansa”, naveo je Nenad Borović iz DS-DSHV.

Struktura rashoda  se rebalansom pomera sa investicione na tekuću potrošnju, zaključio je Borović, dodajući da je takođe u najavi novo zapšljavanje u pokrajini i to za oko 90 radnika, dok je prema njegovim navodima, od početka godine u Pokrajini posao dobilo
18-oro ljudi i to na neodređeno. Sličnog stava su i poslanici Pokreta Dosta je bilo, koji su takođe uskratili svoju podršku.

“Naime, došlo je u Kadrovskom planu do drastičnog povećanja broja zaposlenih na mestima za koja mi smatramo da su neproduktivna i vrlo često i izmišljena pa će ova Vlada imati u narednom periodu tj sada već u vd statusu ima veliki broj iovih ljudi, ali u konačnom kadrovskom planu je planirano da broj pomoćnika poraste na 58”, navela je Svetlana Kozić iz Pokreta Dosta je bilo.

Ni završni račun i rebalans nisu podržali ni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, a razlog je obrazložio Branislav Bogaroški.

 

“Što se tiče samog završnog računa naš stav je da nije uložena dovoljna energija da sredstva koja su bila na raspolaganju budu i utrošena na adekvatan način. U nekim pozicijama je primetno pad u odnosu na prethodne godine što se tiče investicionih aktivnosti tu pre svega mislim na sekretarijat za poljoprivredu, na Upravu za kapitalna ulaganja, što je u potpunosti u suprotnosti što je obećano kao neki razvojni pravac”, kazao je Bogaroški.

Bogaroški je naveo da, što se tiče rebalansa i najavljenih kapitalnih ulaganja, to zapravo nisu kapitalna ulaganja već sredstva za redovna održavanja.

Na sednici su promenjene i pojedine odluke o korišćenju sredstava iz pojedinih fondova, a izabran je i zamenik Pokrajinskog zaštitnika građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.