Kako se nekada pravila boja?

VIDEO K9: "Priča o pigmentima" tema je koju su danas predstavili restauratori i konzervatori Galerije Matice srpske u okviru programa "170 naših priča, 170 vaših dana" koji se održava u čast jubileja - 170 godina od osnivanja Galerije. Ekipa Kanala 9 danas je posetila Konzervatorske priče kroz koje ih je provela Danijela Korolija Crkvenjakov, konzervator i restaurator u Galeriji Matice Srpske.

0
679

“To su svakodnevne priče kratke, o nekim zanimljivim temama vezanim za stalnu postavku Galerije, i jednom nedeljno je priča konzervatorska. Znači konzervatori Galerije objašnjavaju neke zanimljivosti koje možda publika često ne vidi na izložbi ili ne misli o njima kada dođe da vidi izložbu”, rekla je Danijela Korolija Crkvenjakov, konzervator restaurator Galerije Matice srpske.

Današnja priča nosila je naziv “Priča o pigmentima”, koji daju kolorit bojama, te su se posetioci malo više upoznali sa pričom o pigmentima u svetlu umetničkih dela.

“To je obično jedna praškasta materija i zanimljive su priče odakle ti pigmenti potiču. Na ikonama recimo, koje su srednjovekovne ili do nekog 18. veka pigmenti su bili prirpodnog porekla, znači dobijali su se od kamenja, dragocenih minerala, biljaka, različitim načinima ekstrakcije. nije bilo lako dobiti tako lepe žive boje i pigmenti su često bili skupi, bili su dragocena slikarska materija da ne spominjem zlato koje je naikonama na primer korišćeno i koje je takođe vrlo skupo”, navela je Korolija Crkvenjakov.

Istraživanje pigmenata na umetničkim delima iz prošlosti danas se radi uz pomoć znanja i dostignuća u oblasti fizike i hemije. Znanaj o pigmentaciji su izuzetno bitna za konzervatore, jer način na koji je pigment dobijen, određuje kako će se pigmentacija i delo u celosti čuvati u budućnosti.

Podsetimo, kroz program “Doživi umetnost – 170 godina, 170 naših priča, 170 vaših dana”, svakodnevnim pričama o umetnosti tokom cele godine, dva puta na dan, od 12 i od 18 sati, kustosi i konzervatori predstavljaju kratke priče iz istorije Galerije Matice srpske, njene kolekcije, kao i o samim delima izloženim u stalnoj postavci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.