Kako sačuvati krov nad glavom?

VIDEO K9: Rušenje zida stambenog objekta u Dositejevoj 11 je još jedan primer građanima da jačaju solidarnost i svest da moraju da prate ono što rade organi javne vlasti, kako bi, koristeći raspoloživa sredstva, mogli da zaštite sebe i svoju imovinu. Na ovo su, gostujući u emisiji Otvoreni ekran, ukazali Dragan Subotić, stanat u Dositejevoj 11 i Višnja Baćanović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Liman od betona.

0
402

Urušavanje zidova na dvorišnim stanovima u Dositejevoj 11, izazvano nemarom investitira i izvođača radova na susednom placu, bez svojih domova ostalo je 13 porodica koje su živele na ovoj adresi, podsetio je jedan od stanara.

“Naime, nakon više upozorenja stanara Dositejeve 11 zbog istog tog zida, kada je dolazilo do probijanja zidam do pucanja zida, zvanja građevinske inspekcije, zid se konačno 15. avgusta i urušio. Time je 6 stanova, od ukupno 13 stanova, koliko se nalazi u dvorištu Dositejeve 11 je ostalo bez tog zida i time je u potpunosti narušena statika čitavog objekta, da bi građevinska inspekcija nekoliko dana potom zabranila apsolutno svima život na toj adresi”, rekao je Subotić.

Građevinska zadruga Astra plan iz Novog Sada, koja ima pet zadrugara, vršili su građevinske radove u Dositejevoj 9 bez odgovarajuće dozvole, tvrdi Subotić, odnosno, samo za dozvolom za rušenje objekta koji se nalazio na tom placu.

“To sve stoji uredno u zapisniku građevinske inspekcije šest dana pre rušenja zida. I šest dana pre rušenja zida niko nije reagovao da odmah obustavi radove i da pozove nadležnog građevinskog inženjera, kao što se to radi sada na koridoru, da dođe i da proveri statiku objekta i sigurnost tog zida. To niko nije uradio i iz tog razloga se urušio zid. Zid je veoma lako srušiti, to bilo koji laik može od nas, ne mora da se bavi građevinskom strukom, tako što je potkopan. Kašikom bagera je potkopana čitava kuća, svi stanovi na toj strani kuće su potkopani metar jedan u dubinu”, izjavio je Subotić.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Liman od betona među prvima je reagovala na nevolje u kojima su se našli stanari na toj adresi. Ovaj slučaj je najradikalnija manifestacija generalnog odnosa prema stanovanju i gradnji u Novom Sadu u čijem je fokusu profit.

“I ono na što su građanske inicijative udružene, skretale pažnju ranijem jeste to da interes investitora, da gradnja kao takva sama po sebi ne može biti isključivi prioritet razvoja i upravljanja gradnjom grada. Ovde smo videli posledice na širu sliku, u smislu kvaliteta života, zelenih površina, trotoara, pristupačnosti, parking mesta i tako dalje, nego, dakle, da direktno je toliko sve dovedeno do apsurda zapravo, da može da se dogodi i ovako nešto, da vam padne zid”, kazala je Baćanović.

Pitanje je kakve će grad i građani lekcije izvući iz ovog ekstremnog slučaja, zaključila je Bacanović. Novi Sad, smatra ona, ima prostora da se širi i bez daljeg opterećenja ionako prenapučenog užeg gradskog jezgra po svaku cenu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.