Kako sačuvati brak?

VIDEO K9: Sve je više parova koji se odlučuju da zasnuju porodicu pre nego što stupe u brak. Istraživanja pokazuju da je u proteklih deset godina u Srbiji broj parova koji prošire porodicu pre nego što se zvanično venčaju porastao za čak 22 odsto. Činjenica je da se tradicionalno shvatanje braka izmenilo, ali da li ovakve izmene moraju nužno da budu loše?

0
865

Podaci Republičkog Zavoda za statistiku pokazuju da u Srbiji oko 236.000 osoba živi u vanbračnoj zajednici.

Da je ovakav način života u porastu pokazuje istraživanje Instituta društvenih nauka. Početkom 90-ih, u našoj zemlji, svako sedmo dete bilo je rođeno u vanbračnoj zajednici.

“Savetovalište može da pomogne ako su ljudi u krizi, prošto shvate da sami ne mogu da se suoče sa nekim stvarima. Međutim, ono što može opšte da spreči, da se tođe do tačke da nam uopšte treba savetovalište je da našem braku radimo. Mi smo postali, u jednu ruku, jedna te ista društva i tražimo brza rešenja. Kupujemo instant proizvode i mislimo da sve može brzo. Nažalost, brak, dobar brak je nešto što se ne treba požurivati”, rekla je Marija Egić, koordinator “Nedelje braka” Novi Sad.

U današnje vreme biti u braku predstavlja pravi izazov. Poslednjih godina statistički podaci, kako u svetu, tako i u Srbiji, pokazuju porast broja razvoda brakova. Današnje brakove može da sačuva samo dobra komunikacija, navode stručnjaci.

“Generalno, sve velike životne prekretnice donose probleme, izazove u jedan brak. Prosto se menja fokus, težište jednog braka, kada dođe prvo dete na kraju krajeva i drugo, treće, ali isto tako i gubitak posla ili možda roditelja ili stambeni problemi, mogu takođe da utiču na jedan brak”, izjavila je Egić.

Nemojte da vam problemi budu izgovor. Uvek može da se nađe vremena da se posvetite drugoj strani, da popričate o vama i o problemima, ili da jednostavno uživate u zajedničkom vremenu.

Ukoliko, pak, imate određenih problema ili nesporazuma u braku, podsećamo da je u Novom Sadu u toku “Nedelja braka” koja traje do 14. februara, tokom koje svi mladi bračni parovi mogu da odu i da se posavetuju kako o braku, tako i o međusobnom odnosu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.