Kako sa posta zdravo preći na mrsnu ishranu?

VIDEO K9: Božićni praznici sa sobom nose obilje hrane, a kod onih koji su postili Božićni post, donosi i prelazak na mrsnu ishranu. Ovakav nagli prelazak često zna biti šok za organizam, kažu nutricionisti, koji preporučuju kako da na najmanje stresan način po organizam preći sa posne na mrsnu ishranu.

0
561

Post podrazumeva nekonuzumiranje svih namirnica animalnog, odnosno životinjskog porekla, a kao glavni rezultat ovakve ishrane jeste detoksikacija organizma.

Osim toga, izbacivanjem mesa i njegovih produkata iz ishrane, umanjuje se i unos gvožđa i proteina, te je potrebno tokom posta obavezno pronaći zamenu za meso, kako organizam ne bi patio zbog nedsotataka ovih komponenti.

Prelazak na mrsnu ishranu posle Božića može biti vrlo stresno za organizam.

“Pogotovo ljudi koji poste ceo dakle mesec, mesec i po dana, veoma je važno da postepeno prelaze na mrsnu hranu, odnosno na hranu animalnog porekla. Dakle, ne treba da jedu veoma začinjenu hranu, prženu u dubokoj masnoći, nego treba da jedu bareno povrće, sa barenom teletinom ili svinjetinom dinstanom na vodi, takođe sa nekim laganim biljnim začinima, naravno, uz adekvatno hladno ceđeno ulje sa salatama”, navela je Borjana Simović, dipl. nutricionista dijetetičar.

Kada je reč o deci, Simović upozorova da roditelji često greše te deci ne daju meso uopšte tokom posta. Ona kaže da bi trebalo davati deci ribu tokom posta, ali obavezno “obići” hranu od morskih plodova, jer je puna holesterola.

Najvažnije u svakoj ishrani, bez obzira da li je posna ili mrsna, jeste da ona bude uobročena, što znači da treba dnevno unositi bar tri obroka, čime se ne može uticati ni na smanjenje ni na uvećanje telesne mase, kaže Simović.

“Najispravnije je, pre svega, da koristimo organsku hranu, sezonsku. Recimo, treba da izbacimo iz ishrane zelenu salatu u ovom periodu, šargarepu, takođe krastavce, maline, paradajz – dakle to je sada trenutno veoma tretirana hrana pesticidima, trebalo bi ih izbegavati. Neke druge stvari bi trebalo uvesti – kelj, prokelj… Krompir treba jesti u ograničenim količinama i, naravno, ono što smo već rekli, meso treba dinstati, a ne pržiti u dubokoj masnoći“, preporučila je Simović.

Kada je reč o piću, treba biti obazriv, naročito ako je u pitanju alkohol. Simović savetuje da je za organizam najbolje konzumiranje nekog kvalitetnog vina i to čaša do dve za jedno veče.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.