Kako sa posne preći na mrsnu hranu?

VIDEO K9: Kako posna hrana utiče na zdravlje i na koji način nakon šestonedeljnog posta preći na mrsnu hranu bez posledica po organizam, savetuje doktorka Kristina Jovanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novog Sada.

0
845

Iako se danas posti, već u nedelju će trpeze biti bogate mrsnom hranom, uz nezaobilazna jaja kao simbol najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa.

Taj dan se provodi u dobrom raspoloženju, u porodičnom okruženju, a mnogi ljudi znaju da preteraju sa hranom, što posebno može da ostavi posledice na osobe koje nakon šestonedeljnog posta prelaze na mrsnu hranu.

“Posna hrana jeste zdrava, povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, pročišćava krvne sudove, smanjuje loš holesterol, povećava snabdevanje pluća kiseonikom kad se rastereti kardiovaskularni sistem, dobra je za varenje, unosimo hranu koja je bogata celulozom, detoksikuje organizam i ima jedan pozitivan efekat. Sa druge strane, nedostaci te hrane jesu što je ona monotona i jednolična i što tom prilikom najveći broj osoba povećano unosi ugljene hidrate kroz testa, sokove, slatkiše, što može dovesti do opterećenja organizma i povećanja kilograma”, navela je dr Jovanović.

Doktorka Jovanović posebno savetuje populaciju po čije zdravlje bi post mogao da bude štetan i upozorava da se pre prelaska na ovakav režim ishrane obavezno posavetuju sa svojim lekarom.

“To su, svakako, ženske osobe koje planiraju trudnoću, dojilje, hronični bolesnici, oboleli od malignih bolesti kod kojih je već prisutna kaheksija, osobe koje su iscrpljene, malokrvne, osobe koje rade u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima uz težak fizički rad i psihičku iscrpljenost i naravno teške forme dijabetesa, ti bolesnici imaju posebnu ishranu, naročito posle insulina to je ishrana za dijabetičare”, rekla je dr Jovanović.

Ona poručuje da je umerenost u ishrani tokom prazničnih dana najvažnija.

Dr Jovanović je u ime Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novog Sada, sugrađanima je čestitala predstojeći Uskrs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.