Kako razviti biznis u globalnom selu?

VIDO K9: Mala i srednja preduzeća su nosioci ekonomije u razvijenim zemljama, a naši preduzetnici suočeni su sa brojnim preprekama, od realizacije ideje do razvoja održivog biznisa. Alati za savladavanje ovih prepreka ponuđeni su na forumu koji je danas u Novom Sadu održan pod nazivom Biznis u globalnom selu.

0
299

Preduzetnicama i i preduzetnicima koji teže da njihovo poslovanje preraste u veliki biznis, potrebna su određena znanja i alati koja su im ponuđena na skupu u Novom Sadu, kao i nova iskustva koje će moći da primene u svom daljem poslovanju.

“Mali proizvođači, svi oni koji ulaze u novi poslovni model, novi poslovni rizik moraju biti maksimalno podržani od strane pokrajine i od strane republike i upravo smo danas došli ovde da saslušamo sve ove ljude na koji način možemo da im pomognemo de se njihova proizvodnja inovira, da se oni dodatno edukuju da imaju mentoring, monitoring od strane relevantnih ili obrazovanih institucija ili od institucija koje svojom privrednom praksom mogu da upotpune njihovo poslovanje”, kazao je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Resorni sekretarijat će i naredne godine dodeljivati subvencije za kreativnu ekonomiju, ali i za žensko inovativno preduzetništvo.

“Doneli smo odluku da ponudimo ljudima konkretno znanje i alate, videćete ko su sve predavači, to su sve zaista sjajni ljudi, riznica ekonomskog znanja, danas verovatno najveći stručnjaci u Srbiji, koji će kroz konkretne primere predavanja i konkretne alate omogućiti ljudima da svoj posao unaprede, prošire i ne dozvole da ih nešto poljulja u razvoju”, navela je Marija Radojčić, organizatorka foruma.

Organizatori foruma su istakli da se danas mnogi bave preduzetništvom, ali da posustaju već posle prve godine kada se susretnu sa ozbiljnim barijerama. Upravo ovaj forum kroz pradavanja i konkretne primere iz prakse omogućava preduzetnicima da razvijaju i realizuju svoje poslovne ideje.

“Veoma nam je drago što mali proizvođači imaju šansu da dođu i čuju nešto pametno i da razmene iskustva, mislim da bi trebalo da bude više ovakvih događaja u Vojvodini zato što nam definitivno nedostaje i znanja i kapitali ali i mnogo drugih stvari. Mislim da su ovakva mesta prava prilika da se neke stvari nauče”, rekao je Đorđe Stojšić, proizvođač grožđa.

Na Forumu je istaknuto i da je kroz Akcioni plan zapošljavanja Grada Novog Sada, koji je najveći u Srbiji prema visini izdvojenih sredstava, oko 140 ljudi dobilo priliku da tim sredstvima započne sopstveni biznis.

Započete su i edukacije poljoprivrednika i malih proizvođača u svim prigradskim mesnim zajednicama kako bi im se pomoglo da konkurišu za sredstva viših nivoa vlasti, ali i fondova Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.