Kako prebroditi stomačni virus?

VIDEO K9: Iako zimski period nije karakterističan za pojavu stomačnih virusa, ove godine se upravo to desilo. Mučnina, grčevi i povraćanje samo su neki od simptoma. Virus se lako širi, naročito u ustanovama gde odjednom boravi više osoba u istom prostoru, poput bolnica, vrtića, škola. Za sada još uvek nema zvanične potvrde o većoj raširenosti virusa, a kako što lakše prebroditi virozu, za Kanal 9 objašnjava doktorka Slavica Berar.

0
2876

Stomačni virus predstavlja infekciju tankog i debelog creva, praćenu zapaljenjem želuca, a najčešće se dobija preko vode ili hrane koja je kontaminirana, kažu lekari opšte prakse, dodajući da je nehigijena ruku svakako jedan od načina prenosa.

“Zbog toga je jako bitno da se sve namirnice pravilno peru i da se lična higijena redovno održava, dakle da se ruke redovno i pravilno peru pre uzimanja hrane. Takođe jako je bitno da se ne deli pribor za ličnu higijuen, peškiru, četkice za zube i ne treba deliti pribor za hranu. Simptomi koji se javljaju kod stomačnog gripa su, pre svega, vodenaste prolivaste stolice koje, ukoliko su sa primesama krvi, to znači da je infekcija uznapredovala. Takođe se javljaju veoma bolni grčevi u staomaku”, navela je dr Slavica Berar, lekar opšte prakse.

Jedan od simptoma može biti i povišena temperatura, a kako kaže dr Berar, virusno oboljenje traje nekoliko dana. Zbog dehidracije moguće je da se jave i malaksalost i slabost, kao i veća potreba za vodom.

“Kod dece je jako bitno da se vodi računa o tome da kao posledica stomačnog gripa ne dođe do dehidracije. Oni budu tada letargični, nezainteresovani, pospani, neretko imaju i bolove u stomaku, pa to sve treba ispričati lekaru, dakle, to ne treba lečiti sam, nego se treba javiti lekaru. Odrasli bi trebalo da se jave lekaru kada ne mogu temperaturu brzo i efikasno da spuste, dakle temperature ne sme da bude preko 39 stepeni”, upozorila je dr Berar.

Pošto su u pitanju virusne infekcije konkretnih lekova nema, kaže dr Berar, dodajući da uglavnom treba samo sanirati simptome i uzimati veću količinu vode ili čaja od nane i kamilice. Treba izbaciti iz ishrane voće i slatkiše, meso i mlečne proizvode.

I nakon prolaska virusa treba nastaviti sa režimom blaže ishrane, dok se creva i želudac u potpunosti ne oporave, savetuje dr Berar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.