Kako pobediti koronu?

VIDEO K9: Na stagniranje broja vakcinisanih protiv korona virusa u Srbiji i porast broja zaraženih i umrlih u velikoj meri utiče netransparentnost u davanju podataka o posledicama epidemije, neadekvatan odgovor nadležnih i nedosledna primena preporučenih i obaveznih mera koje za neke važe, a za neke ne, rekao je u našoj emisiji Otvoreni ekran epidemiolog dr Predrag Đurić.

0
19

Nedeljama u Srbiji raste broj zaraženih kovidom 19, na žalost i broj preminulih od posledica infekcije virusom. Prema nekim podacima, Srbija je danas u evropskom i svetskom vrhu po broju novozaraženih, iako je među prvima nabavila vakcine za svoje građane.

Uzrok za situaciju u kojoj se nalazimo je kompleksan i delimično je vezan za prirodu samog virusa, smatra epidemiolog Predrag Đurić.

Jedan od uzroka pogoršane epidemiološke situacije je i ponašanje samih građana, naveo je dr Đurić, koji se odlučuju za vakcinaciju u nedovoljnom procentu, ali i do vlasti, donosioca odluka i onih koji rukovode zdravstvom u našoj zemlji koje su, što je sada očigledno, neke stvari, kako je naveo, mogle da urade i bolje.

Građani i stručnjaci, nemaju dovoljno podataka da bo mogli da ocene koje mere bi bile najefikasnije, ili da steknu poverenje u protivepidemijske mere ili vakcinaciju, naveo je Đurić.

Na ponašanje građana uticalo je i nedosledna primena preporučenih i obaveznih mera od onih koji su trebali da budu primer u njihovom sprovođenju, od nenošenja maske i držanja distance u zatvorenom i otvorenom prostoru do održavanja izbora, koncerata, fudbalskih utakmica i javnih skupova u periodu kada to nije trebalo.

Sve je to uticalo na poverenje građana kada je u pitanju efikasnost u pridržavanju mera i vakcinacije protiv korona virusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.