Kako od zakona do pravne države?

VIDEO K9: Hiperprodukcija zakona u Skupštini Srbije ne znači automatski i stvaranje pravne sigurnosti i pravne države, rekao je diplomirani pravnik Mladen Alfirović, pravni savetnik u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran.

0
176

Poslanici Narodne skupštine su u poslednje 4 godine na 104 održane sednice usvojili ukupno više od 590 zakona, izmena i dopuna zakona i podzakonskih akata ili prosečno oko 6 po sednici. Prethodni saziv Skupštine Srbije doneo ih je više od 1000.

Očito je da struka nije konsultovana pri donošenju tih zakona, s obzirom na toliku potrebu njihovih izmena, dopuna i izrade novih, rekao je Alfirović.

 

“Jer ako vi donesete neki zakon ili podzakonski akt koji nije u skladu sa zakonom kao krovnim propisom, onda imate upravo ovu potrebu da vrlo često to menjate i da ne možete da ga primenite u praksi”, pojasnio je on.

Upravo je to je ono što je problematično, ukazao je Alfirović, da Srbija iz godine u godinu donosi ogroman broj zakona, bez vidljivog boljitka u praksi i bez naznaka uspostavljanja sistema, pravne sigurnosti i pravne države.

Primer za to je i aktuelna izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

“I sad očekujemo da će kroz izmene i dopune i mi smo dali neke svoje komentare i stručna mišljenja, sve ono što je bilo loše i problematično u praksi da se nekako obuhvati ovim najnovijim izmenama i da zapravo taj zakon može da se primeni i da, što je najvažnije, izvršni dužnici dobiju mnogo veći stepen zaštite”, istakao je Alfirović.

Hiperprodukciju zakona i zakonskih propisa zakonodavci često pravdaju usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa evropskim, što Alfirović ocenjuje kao svojevrsnu zloupotrebu jer je, kako je naveo, svakoj državi ostavljeno dovoljno prostora da pri donošenju sopstvenih zakona uvaži interese vlastitog društva, kako bi od usklađenih zakona imali koristi i država i njeni građani.

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.